Andora

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Andora je neodvisna država v Evropi, je majhna gorska država v gorah Pirenejev v zahodni Evropi na Iberskem polotoku.Meji s Francijo na severu in na jugu s Španijo.Mala kneževina nima praktično nobenih naravnih virov, razen morda vode. V preteklosti je bila Andora kljub gorski legi poljedelska dežela, sedaj se ukvarjajo pretežno z živinorejo. Dežela ima zelo razvit turizem, predvsem zimski, ki je raj za smučarje.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slikPotopisi

Andora - še vedno nakupovalni paradiž in davčna oaza?

Igor Fabjan Preberite: Andora - še vedno nakupovalni paradiž in davčna oaza?

+ Dodaj svoj potopis

Video turistični vodnik

Dolžina: 4:13 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Andora la Vella: Opis znamenitosti: Glavno mesto Andore.
 2. Santa Coloma: Opis znamenitosti:Mesto, ki leži ob meji s Španijo.
 3. Sant Julia de Loria: Opis znamenitosti:Mesto, ki leži ob meji s Španijo.
 4. Escaldes-Engordany: Opis znamenitosti:Predmestje Andore la Vella.
 5. Encamp: Opis znamenitosti:Župnija, ki leži na poti do meje s Francijo.
 6. La Massana: Opis znamenitosti:Majhno mesto, v njegovi neposredni bližini je smučarsko središče.
 7. Ordino: Opis znamenitosti:Veliko mesto z malo prebivalci.
 8. Canillo: Opis znamenitosti:Majhna vasica, ki meji na Francijo.
 9. Arinsal: Opis znamenitosti:Majhna vasica na severozahodu
 10. Casa de la Vall,Andorran Parliament: Opis znamenitosti:Parlament Andore

Skriti kotički

Odhod do številnih ledeniških jezer, ki so privlačni v vseh letnih časih.

Potovalni načrti

 • Španija, Andora,Francija

Destinacija 1:Potovanje z avtodomom, z večjim postankom v Andori.

 • Francija, Andora, Španija

Destinacija 2:Z vlakom do Francije, najem osebnega prevoza helikopterja do Andore, povratek iz Španije z letalom.

 • Španija, Andora,Francija

Destinacija 3:Z letalom do Španije, najem Rent-a-car do Andore,bivanje in potovanje z lokalnim prevozom v Andori, pohodniške ture na glavni destinaciji, povratek iz Španije z letalom.

Aktivnosti

Andora je prelepa država, vredna, da jo obiščete. Ni privlačna samo zaradi svojih naravnih lepot,ampak tudi v trgovske namene. Andora vabi skozi vse leto, saj v vsakem obdobju ponuja aktivnosti, ki se jih splača početi. Andora ponuja:

 • Zimske športe
 • Pohodništvo
 • Kolesarjenje
 • Plezanje

Koristne informacije

Glavno mesto:Andorra la Vella

Uradni jezik:katalonščina

Valuta: evro

Elektrika:220V do 230V / 50 Hz

Število prebivalcev:80.600

Tel. koda države:+376

Časovni pas: CET (UTC+1)

Telefon za nujno pomoč:112

Domena: .ad

Velikost države: 468 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Andora

Dinamični zemljevidi

Regije

Andora leži na območju Pirinejev na meji med Španijo in Francijo. Kneževina je razdeljena na sedem aministrativnih in območnih enot - župnij:

Lastnosti pokrajine

Zaradi svoje lege na vzhodnih Pirenejih pogorja,Andoro sestavlja pretežno gorati del površine. Najvišja gora je Coma Pedrosa na 2942 metrov, povprečna nadmorska višina Andore je 1996 metrov. Andora se deli na tri ozke doline, ki so v oblik črke Y in se združujejo v eno. Glavna reka Gran Valira, zapusti državo pri Španiji.Andora meri 468 km2.Fitogeografsko, Andora pripada Atlantski evropski pokrajini Circumboreal.Ozemlje Andore pripada ekoregiji Pirenejev, kjer prevladujejo iglavci in mešani gozdovi.

Vreme in klima

Andora ima alpsko podnebje in celinsko podnebje. Njena nadmorska višine pomeni, da je v povprečju več snega v zimskem času, nižja vlaga,zato je zrak nekoliko hladnejši v poletnem času.V Andori je v povprečju 300 dni na leto sonca. Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Andora je primerna za obisk skozi vso leto, saj v vseh obdobjih ponuja številne možnosti.

Zgodovina

Andora je samostojna od časov Karla Velikega,povezana je tudi z obrambo Z Evrope. 1278 je bila ustanovljena kneževina brez kneza. 25. januarja 1981 je Vrhovni svet dolin, po 703 letih samostojnosti sprejel prvo ustavo, ki je uzakonila ustanovitev vlade in reformo uprave. Do leta 1993 v Andori ni bilo delitve zakonodajne, izvršilne in sodne oblasti. Šele ustava iz leta 1993 je uzakonila Andoro kot suvereno državo z demokratskim parlamentarnim sistemom. Oba sokneza sta ostala vrhovna voditelja države. Izvršilna oblast pa je prešla na ministrskega predsednika, ki je odgovoren parlamentu.

Hrana

Andorska kuhinja je dokaj preprosta, zato je vredno poskusiti kaj njihovih domačih jedi. Zelo priljubljena je svinjina,postrvi iz čistih okoliških rek in raznovrstne gobje jedi. Na jedilniku ne sme manjkati sir,še posebej ne pikanten sir "formatge de tupi",ki ga ponujajo v majhnih lončenih posodah z dodanim janeževim likerjem in česnom.

Pijača

Gostje ob kosilu radi posežejo po dobri vinski kapljici, privoščijo si odlično kavico in razne likerje - Kir royal.

Nakupovanje

Andora je nakupovalna oaza. Turisti veliko zapravijo, saj so cene zmerne, pestra izbira in brezcarinska ponudba. V Andori je aktualen nakup poceni goriva, alkoholne pijače, cigareti, parfumi, zlatnina, tehnični predmeti in oblačila najbolj priznanih svetovnih znamk. Trgovci se tudi radi pogajajo ob nakupu večjih količin blaga.

Gospodarstvo in ekonomija

V Andori je davčna zakonodaja ugodna za prebivalce. Razcvetelo se je bančništvo in trgovina. Za Andoro je nakupovalni turizem zelo pomemben del prihodkov v državi. Gorska dolina je strma, zato nimajo rudnih bogastev, tudi razvoj kmetijstva je onemogočen. Od pridelkov je najbolj cenjen tobak. Andora ima malo industrije, večji zaslužek jim prinašajo hidroelekrarne, saj imajo dovolj električne energije zase in pa tudi za izvoz v Španijo.Poleg naravnega vira, jim nudi zaslužek še mineralna voda, les in železova ruda.Andora ni članica Evropske unije, vendar pa ima poseben odnos z njo.

Kultura

Uradni in zgodovinski jezik Andore je Katalonski, zato je kultura katalonščina, ki ima svojo specifičnost. Andora je dom ljudski plesov, kot so: "contrapàs" in "marratxa", ki živijo v občini Sant Julia de Loria. Andorina ljudska glasba ima podobnost z glasbo njenih sosednjih držav, vendar pa ima Andorina ljudska glasba še posebej Katalonski pridih, kar se še posebej čuti v prisotnosti plesov, kot so sardana, contrapàs v Andorra la Vella in ples v Saint Anne v Escaldes-Engordany. Državni praznik Andore je Marije Meritxell, 8. septembra. Ameriški Folk Artist Malvina Reynolds, je napisal pesem "Andora", ki je posebna dediščina Andorinim prebivalcem.

Jezik

V Andori je uraden jezik Katalonski, prav tako tudi španski in francoski.

Izobraževanje

Otroci v starosti med 6 in 16 morajo po zakonu imeti redno izobraževanje, ki je brezplačno.Poučevanje poteka v katalonsko, francoskem in španskem jeziku.Približno 50% Andorinih otrok obiskuje francoske osnovne šole,ostali se udeležijo španskih ali šole v Andori. Glavna univerza v Andori je: Universitat d'Andorra (UDA), ki je državna javna univerza in je edina univerza v Andori, ki nudi študij iz zdravstvene nege, računalništva, poslovne administracije in izobraževalnih ved, nudi pa še višje tečaje strokovnega izobraževanja. Edini dve podiplomske šole v Andori so Zdravstvena šola in šola za računalništvo in informatiko,ki poteka v Virtualnem centru za študij v povezavi s španskimi in francoskimi univerzami.Virtualni center za študije - Centre d'Estudis Virtuals na univerzi poteka tako na dodiplomski kot tudi podiplomski ravni, na področjih: turizma, prava, katalonske filologije, humanističnih ved, psihologije, političnih ved, avdiovizualne komunikacije in telekomunikacijskega inženiringa.

Delo

Mala kneževina nima praktično nobenih naravnih virov, razen morda vode. V preteklosti je bila Andora kljub gorski legi poljedelska dežela, sedaj se prebivalci ukvarjajo pretežno z živinorejo.Dežela ima zelo razvit turizem, predvsem zimski.Kolikor imajo dela, ga usmerjajo v turizem, kar se jim najbolj obrestuje.

Varnost

Varnost potovanj

 • Ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.Večina potovanj poteka brez težav.

Splošno

 • Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za konzularno pomoč obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katere koli države članice Evropske Unije.

Zdravje

 • Evropska zdravstvena kartica v Andori ni veljavna, saj Andora ni članica Evropska Unije.
 • Obiskovalcem smučarskih središč priporočamo spremljanje vremenskih napovedi in morebitne nevarnosti plazov (več na: http://www.ski.andorra.com in http://www.avalanches.org). Pomnite, da ima pitje alkohola v hladnem vremenu in na visoki nadmorski višini hujše posledice kot sicer in je nevarneje oziroma lahko se konča tudi s smrtjo.
 • Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Telekomunikacije

Telefon

Pomembne telefonske številke:

 • 112 (splošna št. za klic v sili / gorska reševalna postaja)
 • 110 (policija)
 • 118 (gasilci / reševalno vozilo)
 • 116 (Urgentna zdravniška služba)

Internet

Dežela je skoraj v celoti pokrita s signalom mobilne telefonije, operaterji pa imajo podpisane pogodbe z večjimi evropskimi in svetovnimi operaterji. Mobilni telefoni v državi delujejo v omrežju frekvenčnih pasov 900 MHz in 1800 MHz. Gostujete lahko v mobilnih omrežjih E-plus, O2, T-mobile in Vodafone. Internetne povezave so dostopne gostom skoraj na vseh namestitvenih destinacijah.

Pošta

Zanimivost Andorinih poštnih storitev je, da so brezplačne.

Spoštujte običaje

Tradicionalna kuhinja, ki jim je v ponos in je njihova dediščina in zvijanje tobaka v poznih popoldanskih urah.

Prihod na destinacijo

Možni prihodi na destinacijo so:

 • Letalo do Francije in Španije
 • Helikopterski prevoz na Andoro
 • Prevoz z vlakom do Francije
 • Prevoz z osebnim avtomobilom

Zahteve za vstop

Vstop v državo

 • Vizum ni potreben do 90 dni.
 • Slovenski državljani lahko potujejo v Andoro z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico.
 • Mladoletne osebe, ki potujejo brez spremstva staršev ali zakonitega zastopnika potrebujejo overjeno pooblastilo staršev oziroma zakonitega zastopnika.

Z letalom

Andora zaradi svoje lege nima letališča. Možna je uporaba komercialnih helikopterskih storitev v občini:La Massana, Arinsal in Escaldes-Engordany.Najbližje javno letališče je:

 • Toulous in Barcelona, ki je oddaljeno tri ure vožnje iz Andore.
 • Perpignan - Letališče Rivesaltes, ki je 160 km proč in ima kratke razdalje za storitve na več destinacij v Veliki Britaniji in Franciji.
 • La Seu d'Urgell Airport, majhno letališče 12 km severno od Španije, v bližini Andore, ki se trenutno uporablja le v zasebnih letih.

Z avtobusom

Avtobusne storitve zajemajo vsa metropolitanska območja in še veliko ostalih podeželskih skupnosti. Avtobusne storitve so v večini glavne proge, ki vozijo največ pol ure ali še več predvsem v prometnih konicah. Pogosti so medkrajevni avtobusni prevozi iz Andore do Barcelone in Toulousa. Avtobusni promet večinoma vodijo zasebna podjetja,nekatere pa lokalni prevozniki, ki jih upravlja vlada.

Z avtom

Andora ima cestnega omrežja 279 km, od katerih je 76 km makadama. Dve glavne cesti potekata od Andorra la Vella do španske meje in do francoske meje preko Envalira, do predora v bližini El Pas de la Casa.

Z vlakom

Najbližja železniška postaja je L'Hospitalet-près-l'Andorre 10 km vzhodno od Andore in pa Latour-de-Carol,25 km ali 16 km,jugovzhodno od Andore, Toulousa in Pariza, ki je francoska linija za hitre vlake.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Možnost najema prevoza z helikopterjem.

Vlak

Avto

Urejen je prevoz z avtomobili.

Avtobus

Urejene so avtobusne linije.

Taxi

Taxi prevozi so urejeni.

Kolo

Možen prevoz z kolesi in tudi gorskimi kolesi.

Spanje in namestitev

V Andori prevladujejo hotelske in pa tudi apartmajske nastanitve. Sezona je na višku v zimskem času in pa od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Cene za hotelske storitve se gibljejo od 60 eur na noč dalje, za najem apartmaja na dan je cena od 170 eur na dan.

Hoteli

V Andori je možna nastanitev na 186 destinacijah. Možnost bivanja je v hotelih, apartmajih in gostiščih.

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija