Aman

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Aman - Amman (عمان) glavno mesto Kraljevine Jordanije, je fascinantno mesto kontrastov – edinstvena mešanica starega in novega. Mesto je hkrati administrativno in gospodarsko središče države. Aman – znan tudi kot dragulj Bližnjega vzhoda leži na SV države. Razteza se na 19 gričih med puščavo in rodovitno dolino reke Jordan. Glavna dogajanja so v starem centru Balada in modernem ter živahnem Zahodnem Amanu. Na površini 1.680 km2 ima Aman več kot 4,1 milijona prebivalcev.

Povsod v mestu obstajajo dokazi preteklosti, ki vabijo obiskovalce k raziskovanju. Zaradi mestnega sodobnega pridiha, blaginje in zmernega podnebja je skoraj polovica prebivalcev Jordanije naseljena v mestu Aman. Stanovanjska predmestja so sestavljena iz enakomerno razporejenih belih hiš, obzidanih z enakim lokalnim kamnom. Središče mesta je precej starejši s tradicionalnimi manjšimi podjetji, kjer proizvajajo in prodajajo vse od unikatnega nakita do vsakdanjih gospodinjskih stvari. Prebivalci prestolnice Aman so multi-kulturni, dobro izobraženi in gostoljubni ljudje. Veseli so obiskovalcev in ponosni na svoje okolje, kulturo, ki jo radodarno delijo s turisti.

Ker velja Bližnji vzhod za zibko naše civilizacije je prav, da vsak popotnik doživi prvi stik v bolj turistični Jordaniji z večdnevnim obiskom glavnega mesta Aman.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 3,2 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

Vhod v Petro


 1. Antična citadela: Na vrhu griča Jebel al-Qala'a se nahaja antična Citadela s številnimi izkopaninami. Od tu imate odličen razgled na moderno razvijajoče se mesto Aman.
 2. Antično rimsko gledališče: Kjer lahko občudujete zgodovinsko natančnost izgradnje veličastnega antičnega gledališča, ki sprejme do 6.000 gledalcev. Ogled te znamenitosti je obvezen, saj velja Antično gledališče za najboljšo znamenitost mesta Aman.
 3. Mošeja Kralja Huseina: Na tabli pri vhodu je zapisano, da je bila zgrajena leta 1924. Je velika, impresivna mošeja in je pozicionirana na zelo frekventnem delu mesta, zato je ta mošeja v mestu Aman zelo dobro obiskana. Je lep primer tradicionalne arhitekture in oblikovanja, ki je značilna za Bližnji vzhod. Številne mošeje v mestih v islamskih deželah vas ne smejo presenetiti, v mnoge je vstop za ne-muslimane prepovedan.
 4. Bazar Aman: Obisk bazarja je obvezen del doživetja mesta Aman. Osrednji bazar Aaman suk se nahaja v starem delu mesta el-Balad. Svojevrstno doživetje stare tržnice 'suke' in pestre ponudbe boste doživeli v originalnem tradicionalnem okolju bazarja, kjer je ponudba pestra in presenetljiva. Tu se nahajajo tipične trgovinice z začimbami, arabskimi dobrotami, specialitetami, zeliščnimi zdravili. Našli boste tudi ogromno sveže zelenjave in sadja ter na hitro pripravljenih specialitet za potešitev lakote. S prodajalci lahko preizkusite pogajalske veščine pri določanju cen za izbrane izdelke.
 5. Tempelj Herkula z rimskimi stebri: Tempelj je bil zgrajen med leti 162 in 166 po Kr. Je celo večji od vseh templjev v Rimu in vidite ga lahko iz različnih točk v mestu. Stoji na platformi monumentalnega stopnišča, ki je bil včasih povezan z mestom. Velja za glavno atrakcijo Citadele in ponuja odličen razgled na center mesta Aman.

Muzeji

 • Narodni muzej: Muzej se nahaja v dinamičnem novem delu mesta Ras al-'Ayn. Predstavlja zgodovino in kulturno dediščino Jordanije. Muzej predstavlja nacionalni center za učenje o zgodovini in kulturi kraljevine Jordanije ter mesta Aman. Na privlačen način je predstavljena zgodovinska kraljevska pot in dediščina kot del današnje Jordanije, ki združuje preteklost, sedanjost in prihodnost.
 • Kraljevi avtomobilski muzej: Ta muzej je prava izbira za vse navdušence avtomobilov. Prikazana je zbirka vozil kraljeve družine, še posebej kraja Huseina. Lepo razstavljeni avtomobili in njihovi opisi nam predstavljajo del zgodovine na drugačen način. Zbirka avtomobilov je neverjetna, zato se odločite in muzej v mestu Aman vsekakor obiščite.

Parki

Skriti kotički

 • Za mesto Aman obiskovalci priporočajo obisk votline AHL Al Kahf', ki je od mesta oddaljena le 20 min vožnje. Pravijo ji tudi jama sedmih spalcev. Gre za sedem krščanskih fantov, ki so bili pregnani iz rimskega cesarstva in so se zatekli v jamo, kjer so spali 309 let, pravi legenda. Znotraj glavne jame je osem manjših grobnic, ki so zaprte. Skozi odprtino lahko vidite pravo zbirko človeških ostankov. Nad in pod jamo se nahajajo ostanki mošej. 500 metrov zahodno od jame pa bizantinsko pokopališče. AHL Al Kahf votlina
 • Jabal Al Luweibdeh je eno izmed najstarejših okrožij mesta Aman. Dandanes ta del mesta doživlja preoblikovanje in njegova priljubljenost med stanovalci in obiskovalci narašča. Odpirajo se nove restavracije in male galerije. Tu najdete ene najlepših starih hiš, najstarejšo misijonarsko šolo in najstarejšo versko šolo za Islam (AL Sharea College). Sprehod skozi ta del mesta, kjer ni vrveža, vam bo zagotovo všeč. Jabal Al Luweibdeh

Izleti v okolici destinacije

Mesto Aman je odlično izhodišče za številne izlete. Priporočamo ogled naslednjih zanimivosti:

 • Mount Nebo gora, kjer je Mojzes videl obljubljeno deželo preden je umrl.
 • Ogled mesta Kerak, kjer stoji dobro ohranjena utrdba.
 • ogled gradu Shobak stoji izoliran na vrhu 1.300 m nadmorske višine in je najlepši grad v Jordaniji.
 • Madaba je izjemno mesto, bogato z arheologijo, arhitekturo in zgodovino. Največja zanimivost je mozaik v obliki zemljevida v cerkvi sv.Jurija Mozaik Madaba.
 • Kopanje v Mrtvem morju je izkušnja, ki je ne smete zamuditi.
 • Za ogled rdečega mesta v kamnu Petra si je potrebno vzeti čas in ne hiteti.

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Aman satelitski posnetek

Zemljevid

Zemljevid Aman

Dinamični zemljevidi

Območja

Mesto Aman je razdeljeno na 27 območij, ki jih upravlja Greater Amman Municipality - GAM


 • 1 - Al Abdali/Âbdali; 2 - Abu Nsér; 3 - Um-Ožayna; 4 - Qwésmé; 5 - Yarmuk; 6 - Jizah; 7 - Al Muwaqqar/Müwaqar; 8 - Al Muqabalayn/Mqabalayen; 9 - Bader; 10 -Bader è Jadida;
 • 11 - Basmān; 12 - Hüsbān; 13 - Al Jubayhah/Jbeyha; 14 - Khraybet essouq; 15 - Marj Al-hamam/Marj ıl Hamām; 16 - Mārka; 17 - Médina; 18 - Naour Jordan/Naûr; 19 - Ohod;
 • 20 - Rās ıl Êyn; 21 - Sahab Jordan/Sahāb; 22 - Şhafa Badran; 23 - Suwaylih/Swéyleh; 24 - Tariq; 25 - Tlaâ’l Âli; 26 - Valley of the Orchads, Ammān/Vādi'l Sér; 27 - Zahrān;

Aman se nahaja na hribovitem območju severozahodne Jordanije. Višinske razlike segajo od 700-1100 m.

Vreme in klima

Kdaj obiskati

 • Spomladi od marca do maja je najlepši čas za obisk Jordanije, ko je vse zeleno in cveti. V tem času boste lahko opazili tudi znameniti jordanski črni iris.
 • Jeseni od septembra do sredine novembra, ko se temperature po vročem poletju znižajo. Mrtvo in rdeče morje pa sta še vedno lepo topla.
 • Zima zna biti presenetljivo mrzla. Včasih sneži celo v mestu Aman.
 • Poleti je veliko vlage, temperature se povzpnejo nad 35°C.

Ekstremne temperature znašajo 40°C ali več. Povprečne so okrog 30°C, medtem ko je pozimi večina dni tudi nad 10 ° C.

Številne naravne znamenitosti - rezervati so odprti le od oktobra do aprila.

Vremenska napoved Aman

Zgodovina

Hribovito mesto Aman je zgrajeno iz belega kamna. Hitro rast je Aman doživel v zgodnjih dvajsetih letih in kasneje leta 1948 ter 1967, po vojnah z Izraelom. Takrat se je več sto tisoč Palestinskih beguncev naselilo v mestu Aman. Tudi po vojni v Iraku so iraški begunci začeli novo življenje prav v Jordaniji. Zadnji val beguncev je mesto doživelo leta 2011, ko so številni Sirci našli tu svoj novi dom.

Pestra in bogata zgodovina mesta Aman sega še tisočletja v zgodovino. Naselje je omenjeno v Bibliji kot Rabbath Amonovih, glavno mesto Amonovih, ki so kasneje padli pod Asirce. Sledi kratko obdobje vladavine Nabatabejcev (Nabataeans). Nato je mesto postalo veliko rimsko trgovsko središče in je bilo preimenovano v Philadelphio. Po islamskih osvajanjih je Aman postal del muslimanskega imperija in je počasi izgubljal veljavo. Ko so bili Otomani pregnani s pomočjo Hašemitov (Hashemites), je bila ustanovljena monarhija, ki vlada še danes.

Danes je zahodni del mesta Aman živahen in moderen. Vzhodni del mesta pa velja za pretežno stanovanjsko območje delavskega razreda in je veliko starejše od zahodnega dela. Aman je odlično izhodišče za raziskovanje severozahodnega dela države.

Hrana

Aman nudi veliko različnih stilov restavracij, od tradicionalnih bližnjevzhodnih do nam bolj znanih zahodnih verig hitre prehrane. Cene se gibljejo od ultra-poceni do zmernih, odvisno od okusa posameznikovih brbončic. Za popotnike z manjšim proračunom priporočamo arabsko hrano, ki je zelo dostopna in jo je mogoče dobiti povsod. Arabska hrana

 • je običajno sestavljena iz več splošnih skupin. Mesne jedi so v glavnem sestavljene iz jagnjetine ali piščanca. Goveje meso je redko, svinjine pa ni na voljo.
 • Shwarma – je kuhana jagnjetina s posebno omako, zavita v lepinjo in velja za lokalno specialiteto.
 • Riž in kruh so tipične priloge v vsakem obroku.
 • Arabci uporabljajo veliko kumar in paradižnika, v kombinaciji z belim jogurtom in začimbami.

Opomba: Če ste vegetarijanec, bodo vaši obroki v večini sestavljeni iz kruha, felafela, krompirčka, posebnih pit s humusom in številnih kombinacij solat. Te so z različnimi omakami in začimbami odlična izbira.

Pijača

 • Nacionalno pivo se posrečeno imenuje Petra pivo.
 • V okolici mesta Aman najdete številne trgovine in kioske, kjer prosto prodajajo alkoholne pijače. Poizkusite lokalno pijačo Araq, uzo in rakijo.
 • V Jordaniji lahko najdete tudi zelo okusno vino: Mount nebo in Haddad.

Alkohol v Jordaniji ni prepovedan, vendar pitje na ulici ni dovoljeno.

Nakupovanje

Aman ima številne trgovce s tradicionalnimi trgovinami po vsem mestu. Tisti na zahodni strani mesta se bodo z vami sporazumevali v angleščini, vendar bodo njihove cene malo višje. Za bolj drzne priporočamo obisk trgovin v starem delu mesta Balad. Tu boste doživeli avtentičen občutek nakupa izdelkov po tržnih cenah.

Najbolj tradicionalni nakupi vključujejo zanimive in izvirne spominke:

 • Kefija, tradicionalno moško pokrivalo
 • tradicionalno oblikovan čajnik z motivi Bližnjega vzhoda
 • rezbarije iz lesa različnih predmetov
 • ročno izdelana jordanska bodala
 • ročno izdelana in vezena oblačila v beduinskem stilu
 • številne različne izdelke iz Mrtvega morja

Kultura

Festivali in dogodki

Jordanija skozi vse leto gosti različne festivale. Nekateri so verski, kot je Muharram, ki obeležuje začetek islamskega novega leta, večina pa je kulturnih festivalov.

 • Amman International Theatre Festival - Neodvisna gledališča vsako leto v marcu gostujejo na Mednarodnem gledališkem festivalu Aman, ki združuje sveže talente iz vse Jordanije. Vsak izvajalec ima priložnost, da pokažejo svoje talente v angleščini ali arabščini.
 • Aman je v zadnjih letih doživel pravi družbeni razcvet. Tako so sedaj v mestu odprte številne restavracije, klubi in bari, luksuzni hoteli in prestižne restavracije. Številni prikazujejo tradicionalno arabsko glasbo, kot tudi britanski in irski slog 'pubov'. Novi trend, ki prevzema Aman, so klubi z elegantno jugovzhodno azijsko temo, s tropskimi koktajli in glasno ambientalno glasbo.
 • Preverite urnik dogajanja na BeAmman dogodkih.

Jezik

Uradni jezik v Jordaniji je arabščina. Angleščina pa se pogosto uporablja, tako poslovno kot družabno. Oba jezika sta obvezen predmet v šolah. Druga jezika, ki se pogosto uporabljata sta francoščina in ruščina. Radio Jordan oddaja program v arabskem, angleškem in francoskem jeziku.

Izobraževanje

V letu 2010 je imelo mesto Aman kar 14 univerz. Univerza v Jordaniji, je največja, Applied Science University pa največja zasebna univerza.

Modern Montessori School (MMS) je v zasebni lasti in nudi mednarodno maturo (IB). Šola je znana po ravnateljici ga. Randi Hasan, ki je s šolo povezana skozi več generacij. Šola slovi po svojem gledališko umetnostnem oddelku, ki je ustvaril številne muzikale

Varnost

V primerjavi z drugimi prestolnicami je Aman zelo varen kraj za obisk. Jordanska policija in vojska vzdržuje reden nadzor in red. V mestu Aman se boste počutili varno, po mestu lahko hodite kjerkoli, ob kateremkoli času dneva ali noči. Hudo kaznivo dejanje je izjemno redek primer. Varnostni ukrepi po vseh večjih hotelih so se v zadnjem času še povečali.

Koristne turistične informacije

Slovenskim državljanom je vizum za potovanje v Jordanijo potreben. Za vizum lahko zaprosite ob prihodu na mejo ali pa predhodno na:

Generalni konzulat Hašemitske kraljevine Jordanije

Zaloška cesta 159 SI-1000 Ljubljana Slovenija

T: (+) 386 1546 15 00 F: (+) 386 1546 15 05

E: samir.amarin@siol.com

Samir Amarin, častni generalni konzul GSM: (+) 386 41 679 333

Uradne ure: vsak dan 10:00 - 12:00 prazniki sobote nedelje zaprto

Konzulat Jordanije

Nekaj splošnih opozoril:

 • Za posedovanje, uporabo ali trgovanje z drogami so zagrožene dolgotrajne zaporne kazni in visoke denarne kazni.
 • Opozarjamo, da je za vožnjo po Jordaniji potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.
 • Ker lahko Policija izvaja naključne varnostne preveritve svetujemo, da imajo popotniki s seboj svoje osebne dokumente.
 • Policija prav tako strogo izvaja nadzor nad omejitvami hitrosti ter izdaja kazni za prekoračitve na licu mesta.
 • Skladno z zakonom morajo biti potniki na sprednjih sedežih pripeti z varnostnim pasom.
 • Vozilo mora biti opremljeno z gasilnim aparatom in varnostnim trikotnikom.
 • Uporaba telefona med vožnjo ni dovoljena.
 • Jordanija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje zakonov, krajevnih običajev, navad in verskih prepričanj.

Uporabne telefonske številke

Nujna zdravniška pomoč: 193 in 199

V regijah Amman, Zarka in Irbid (severni del države) - v nujnih primerih lahko pokličete telefonsko številko 911. Ta klicni center koordinira različne službe in klic po potrebi preusmeri k policiji ali gasilcem.

V preostalih delih države:

 • Policija : 191
 • Gasilci: 199
 • Civilna zaščita: 193 ali 198

Nekaj zasebnih bolnišnic:

 • Jordan Medical Hospital : +962 6 560 7550
 • Arab Center : +962 6 592 1199
 • King Hussein Hospital : +962 6 859 301

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Svetujemo, da se državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Jordanijo, takoj po prihodu javijo na:

Veleposlaništvo Republike Slovenije 21 Soliman Abaza St., 6 th Floor, Mohandessin Kairo Egipt T: (+) 20 2 749 81 71, (+) 20 2 749 98 78 F: (+) 20 2 3749 71 41 E: vka@gov.si Veleposlaništvo Kairo


Več informacij: Predstavništva po svetu RS


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Večina Jordanije ima dobro mobilno pokritost. Obstajajo trije mobilni operaterji: Zain - prvi in največji ponudnik mobilnih storitev, Orange in Umniah.

 • Povsod lahko kupite SIM kartice od teh ponudnikov. V kolikor načrtujete mednarodne klice, uporabite Umniah saj so najcenejši.
 • Zain je boljša izbira za lokalne klice.
 • Uporaba lastne SIM kartice je v Jordaniji lahko draga izkušnja, še posebej to velja za internet, oziroma prenos podatkov.

Internet

Jordanija je sorazmerno dobro povezana z internetom, v primerjavi z mnogimi drugimi državami na Bližnjem vzhodu. Internet kavarne so povsod po mestu, kjer pa vam lahko za dostop zaračunajo (1- 2 JD za pol ure). WiFi je vse bolj in bolj priljubljen v Jordaniji in mestu Aman.

V večjih mestih boste našli brezplačno WiFi lažje kot v manjših mestih. V hotelih ponavadi zaračunajo WiFi, vendar ne vedno, zato vnaprej preverite.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Royal Jordanian Airlines je nacionalni letalski prevoznik s številnimi destinacijami. Glavno letališče Queen Alia International Airport se nahaja 32 kilometrov južno od mesta Aman. Povezave obstajajo vse do New Yorka, vendar je večina letov opravljenih z večjimi mesti na Bližnjem vzhodu in v Evropi. Azijske destinacije vključujejo Bangkok in Hong Kong. Letališče so razširili in modernizirali ter zgradili nov terminal. V prihodnje naj bi imeli več kot 12 milijonov potnikov.

Avtobusi in taksiji so povezani z letališčem ves dan. Z avtobusom se lahko odpeljete v Aman vsake pol ure. Nova avtobusna proga je izdelana tako, da je letališče Queen Alia International Airport povezano s centrom mesta Aman.

Notranji lokalni leti obstajajo, vendar jih v resnici ne potrebujemo razen v primeru, ko se odpravite do Aquabe z Royal Jordanian Airlines.

Z letališča Amman civil Airport v vzhodnem delu mesta se leti v Dalaman (Turčija), Kairo, Bagdad, Dubaj, Abu Dhabi, Baku, Sharjah in celo Stockholm. Vendar bodite pozorni, saj so nekatere povezave izrazito sezonske.

Z avtobusom

Avtobusi, kombiji in skupni taksiji vključujejo več nacionalnih poti in destinacij od Madabe do Aqabe. Več je tudi mednarodnih avtobusnih povezav z Damaskom in Saudsko Arabijo ter Združenimi Arabskimi Emirati.

Z avtom

Z vlakom

Glavni operater vlakov v Jordaniji je HJR (Hedjaz Jordan Railway). Od leta 2005 je povezava med Jordanijo in Damaskom prekinjena in najverjetneje ne bo ponovno vzpostavljena.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avtobusi obstajajo, vendar podatki o voznih redih in linijah niso točni. Vašega dragocenega časa je za tak način potovanja škoda.

Avto

V kolikor želite potovati po Jordaniji in je vaše izhodišče Aman, vam priporočamo, da najamete avto kar na letališču. Potrebujete veljavno vozniško dovoljenje najbolje, da imate tudi mednarodnega. Glavne ceste so lepo vzdrževane in so voznikom, ko se navadijo arabskega tempa, v pravo veselje. Lokalne ceste pa so povsem druga pesem, zato bodite pripravljeni, da boste morali obiskati tudi kakega lokalnega vulkanizerja.

Taxi

Taksiji so način prevoza, ki se uporablja najpogosteje. Tako lahko po mestu Aman potujete poceni in hitro. Prav je, da se za ceno dogovorite pred začetkom vožnje, saj le ta lahko zelo varira. Tarife znotraj mesta se gibljejo med JD1 in JD3. Tudi na zemljevidu mu točno pokažite kam želite iti, saj vas voznik lahko enostavno zavede in pelje po precej daljši poti.

Rumene in sive taksiji je mogoče zlahka najti povsod v mestu Aman. Samo zažvižgajte, kot to storijo domačini in taxi vam bo ustavil. Uradni taksiji mesta Aman imajo na voznikovih in sovoznikovih vratih zelen grb. Sivi pa reklamne panoje na strehi vozila.

Svetujemo vam, da drugih taksijev ne ustavljate, saj so iz drugih mest in nimajo dovoljenja za prevažanje potnikov v mestu Aman.

Taksiji bele barve so skupinski in delujejo na ustaljenih linijah, podobno kot avtobusi. Ti vas ponavadi ne odložijo na točno zahtevanem naslovu, ampak nekje blizu. Ima tudi več postankov, ko pobira preostale potnike.

Rumeni taksiji imajo v taksimetre, katere morajo vozniki resetirati, ko začnejo z novo vožnjo. Preverite cene na: Numbeo

Kolo

Aman ni mesto, kjer boste srečali veliko navdušenih kolesarjev, saj je promet precej dinamičen in do kolesarjev neprijazen.

Nenavadni načini transporta

Ko se odpravite na podeželje lahko opazite, da še vedno uporabljajo kamele za transport tovora in ljudi.

Spanje in namestitev

Hoteli

Fours Seasons Hotel v Amanu

Aman ima številne možnosti nastanitve z zelo osnovno 1 zvezdico za nastanitev pa vse do luksuznih hotelov s 5 zvezdicami.

Pravijo, da je Four Seasons najboljši hotel v mestu Aman.

Hostli

Ponudba hostlov v mestu je številna. Lahko si izberete prenočišče v vzhodnem delu mesta, kjer so na voljo tudi številne restavracije in bari.

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Jordanija