Albanija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Albanija je država, ki jo turisti po krivem zapostavljajo. Nahaja se na južnem delu Balkanskega polotoka in je obdana s štirimi državami - Črna gora, Kosovo, Makedonija in Grčija - in dvema morjema - Jadransko in Jonsko morje. Albanija ima preproste prebivalce, ki spoštujejo goste, kar pričakujejo tu v obratni smeri. Albanci uživajo v dolgih sprehodih po mestnih ulicah in v pitju kave. Mladim je pomembno nočno življenje v obliki druženja v klubih in plesu. Albanija ima prečudovite in dolge obale, katere marsikateri obiskovalec primerja z obalami otoka Bora Bora.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Albanija - zemlja orlov, drugačnosti

Dušan Berdnik Preberite: Albanija - zemlja orlov, drugačnosti in dežela, vredna vrnitve


Raziskovanje Balkana

Rok Kočevar Preberite: S kolesom na pot: Raziskovanje Balkana

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 7:49 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Tirana: Prestolnica v kateri se srečujeta tradicija in sodobna arhitektura. Albanija je postavila Tirano za prestolnico leta 1920, čeprav je mesto bilo ustanovljeno že leta 1614.
 2. Saranda: Mesto je glavna mesto okrožja Saranadë in je eno najpomembnejših turističnih mest v albanski rivieri.
 3. Drač: Mesto leži na jadranski obali in je eno najstarejših mest v Albaniji.
 4. Skadar: Je eno od zgodovinsko najpomembnejših albanskih mest. Mesto leži ob Skadarskem jezeru.
 5. Berat: Albanija ima v svojem južnem delu mesto, ki mu zaradi edinstvene on bogate arhitekture, od 1961 pravijo tudi »mesto muzej«. Od 2008 se nahaja na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine.

Skriti kotički

 • Približno 25 km od Sranade na poti proti Tepeleneu se nahaja Modro oko (alb: Syri i Kaltër, ang: Blue Eye). Albanija se ponaša s tem posebnim naravnim spomenikom, ki je sestavljen iz 18 vodnih virov, ki izvirajo iz kraške zemlje kar ustvarja edinstveno in lepo pokrajino.

Potovalni načrti

 • Albanija 7 dni: Tirana, Drač, Fier, Vlore, Saranda, Butrint, Gjirokaster, Tepelene, Berat.

Aktivnosti

Albanija je zanimiva država, ki ponuja veliko več kot pa si mislimo na prvo žogo. Za povprečnega poznavalca države, Albanija predstavlja deželo betonskih bunkerjev in razširjenega kriminala. A je Albanija vse prej kot (samo) to. Je izredno turistično razvita država, kar vse bolj prepoznavajo tudi Evropejci, ki predstavljajo kar 90% vseh turistov v Albaniji.

Največji del turizma je usmerjen na prelepo albansko obalo, ki je dolga slabih 400 km in se razprostira po jadranskem in jonskem morju. Dhermi, Jale, Ksamil, Pasqyrat in Manastri so le nekatere izmed najlepših obal Albanije.

Ne smemo pa pozabiti na Albanske Alpe, ki slemenijo v smeri severozahod-jugovzhod. Najvišje gore segajo nad 2400 metrov, najvišji vrh pa je Korab (2764 m). V severnem delu je nagubano apnenčasto gorovje, ki predstavlja zaključek Dinarskih Alp. Albanija ni tako planinsko razvita država kot je Slovenija, ima pa veliko obiskov planincev iz celega sveta.

Koristne informacije

Glavno mesto: Tirana

Valuta: Albanski Lek (ALL)

Število prebivalcev: 3.544.841 (ocena 2002)

Elektrika: 220V/50Hz (Evropski vtikač)

Tel. koda države: +355

Časovni pas: UTC +1

Telefon za njuno pomoč: državna policija 129, prometna policija 126

Domena: .al

Velikost države: 28.748 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Albanija

Dinamični zemljevidi

Regije

Albanija je razdeljena na 12 regij (qark), ki se nadalje delijo na 36 podenot.

 Glavni kraj: Berat 
 Glavni kraj: Peshkopi 
 Glavni kraj: Durrës 
 Glavni kraj: Elbasan 
 Glavni kraj: Fier 
 Glavni kraj: Gjirokastër 
 Glavni kraj: Korçë 
 Glavni kraj: Kukës 
 Glavni kraj: Lezhë 
 Glavni kraj: Shkodër 
 Glavni kraj: Tirana
 Glavni kraj: Vlorë

Lastnosti pokrajine

Albanija je gorata, razmeroma nedostopna dežela, geološko aktivna. Gorska območja obsegajo 70 % površine, poljedelske obalne nižine so na zahodu. 45 % zemlje poraščajo gozdovi, 25 % zemlje je obdelane, približno 20 % pa je pašnikov.

 • Naravne nevarnosti: poplave in potresi
 • Najvišja točka: Korab (2764 m)
 • Najnižja točka: Jadransko in Jonsko morje

Vreme in klima

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Albanija je najprimernejša za obisk v toplih poletnih mesecih, če si želite uživati v obmorskih mestih. Za tiste, ki jih bolj zanima raziskovanje države kot take, pa je Albanija primerna za obisk od marca do oktobra, ko so temperature in vreme primerni za raziskovanje notranjosti države.

Zgodovina

V antično dobi so na območju današnje Albanije živeli Iliri. Rimljani so Albanijo osvojili leta 229 pr. n. št. in so jo poimenovali Illirikum. Po razpadu rimskega imperija pa je območje prišlo pod Biznatinski imperij. Albanija je dobila svoje ime med 8. in 11. stoletjem, po etnični skupini Albanos. Albanski jezik je v tistem času imel vlogo neuradnega sporazumevalnega jezika, v uradnih zadevah pa sta se uporabljal grščina in latinščina. Ko je moč Bizanca začela upadati, je več narodov začelo prevzemati nadzor na Albanijo, na zadnje Turki, ki so ga postopoma prevzemali do leta 1430.

V 19. stoletju so se povečevala trenja narodov zaradi turške okupacije, iz česar se je porajala tudi kulturno-politično gibanje Prizrenska liga, ki je želelo združeno neodvisno Albanijo. Leta 1908 so sprejeli svojo pisavo, ki je temeljila na latinici. Po prvi balkanski vojni je bila Albanija prikrajšana za dve ozemlji. Kosovo je pripadlo Srbiji, Camëria pa Grčiji. Albanija se je najprej politično razdelila med liberalce in konservativce. Med II. svetovno vojno je bila priča močnemu protifašističnemu odporu nacionalistov, monarhistov in komunistov. Slednji so s pomočjo Jugoslovanov preveli nadzor nad državo po umiku Nemcev, vodja pa je postal Enver Hoxha. Nova oblast je z reformami uvedla socializem.

Ob zatonu evropskih komunističnih sistemov leta 1989 so tudi v Albaniji uvedli družbene in gospodarske reforme. Po krvavih demonstracijah je bila aprila 1991 sprejeta začasna ustava. Na položaj predsednika republike, ki je bila iz Ljudje republike Albanije preimenovana v Republiko Albanijo, je bil znova izvoljen Ramiz Alia, ekonomist Fatos Nano pa je postal premier. Zaradi nadaljnjih trenj je odstopila tudi ta in še nekaj nadaljnjih vlad. Leta 1998 so se začele zaostrovati razmere z Zvezno republiko Jugoslavijo. Oktobra 1999 je postal premier reformistični Ilir Meta, ki je promoviral navezavo na zahodno Evropo in dolgoročno vstop države v zvezo Nato ter Evropsko unijo.

Hrana

Albanija ponuja hrano, ki je mešanica nacionalnih in tujih jedi. Največ sta vplivali Italija in Grčija, podobna pa je značilni balkanski prehrani. Ljubitelji mesa vsekakor lahko pridete na svoj račun ... govedina, svinjina, perutnina, ovčetina, žabji kraki, škampi in ribe. Odlični hrani sta byrek (burek) in suflage (doner kebab). Značilne pa so tudi pite, ki vsebujejo meso; bifek in rosto. Tisti, ki imate na krožniku radi več zelenjave boste lahko jedli melancane, paradižnik, zelje, krompir, korenje, različne popre, fižol, špinačo, čebulo, olive, okra … Najde se tudi sadje kot so melone, grozdje, lubenice, fige, slive …

Pijača

Albanija ima zanimive vrste pijač: raki, ouzo, rdeče vino, brandy, fernet (zeliščna pijača) … Ne smete pa izpustiti priložnosti in ne izpiti prave turške kave.

Nakupovanje

Narodna denarna valuta je albanski lek (ALL); izdaja ga Banka Albanije. Približno razmerje med evrom in lekom je 1 : 140,1. Albanija ne premore bank v privatnih rokah, obstajajo pa načrti za privatizacijo dveh od skupno treh komercialnih bank.

 • Trošarine: 60 % za tobak; 50 % za alkoholne pijače; 5 % na mineralne napitke; 50 % na goriva.

Davek na dodano vrednost

 • Splošna stopnja: 20 %; vsa podjetja, ki presegajo prag prihodkov na leto: 5.000.000 ALL (približno 37.000 €)
 • Znižana stopnja: 10 %; velja za zdravila in zdravstvene storitve

Gospodarstvo in ekonomija

S sedmim petletnim načrtom (1981-85) se je albansko gospodarstvo usmerilo v industrijsko ekspanzijo, zlasti v naftno industrijo, rudarstvo, kemično industrijo in pridobivanje zemeljskega plina. Hidroelektrarne na številnih rekah; prehrambna in tekstilna industrija, naftni izdelki, cement. Glavni pridelki so žito, sladkorna pesa, koruza, krompir, sadje, grozdje, oves. Vsa industrija je nacionalizirana. Albanija izvaža kromove, nizko vsebne železove rude in premoga, druga naravna bogastva so še surova nafta, asfalt, lignit, fosfor, boksit in žlahtne kovine.

Kultura

Albanija je država, bogata s kulturo in antično zgodovine, ki se kaže v svojih dobro ohranjenih arheoloških najdišč, starih otomanskih mestih in vaseh, ki fascinirajo opazovalce. Albanski templji, gledališča in bazilike že stoletja navdušujejo obiskovalce. Butrint, Apollonia, Durrës in Byllis so najbolj znane lokacij iz obdobja antike. Butrint, eden od arheoloških čudes sveta in del svetovne kulturne dediščine UNESCA, se nahaja v južni Albaniji. Z vzpetine gleda proti otoku Krf in predstavlja središče mešanja sredozemskih civilizacij vse od bronaste dobe, do obdobij grške, rimske, beneški in turške kulture. Albanija ima veliko trdnjav in gradov iz zgodnje-antičnega obdobja in srednjega veka. Nekatere od albanskih trdnjav so naseljene še danes, vključno najbolj prepoznavno Berat. Najbolj pomembne trdnjave v Albaniji so Rozafa, Lezha, Gjirokastre, Butrint, Porto - Palermo, Kruja, Petrela in Kanin.

Jezik

Uradni jezik Albanije je albanščina. Grška manjšina pa večinoma govori grški jezik. Albanski jezik je indoevropski jezik, ki ga govori okoli 8 milijonov prebivalcev zahodnega Balkanskega polotoka v jugovzhodni Evropi. Albanska abeceda je latinica in ima 36 črk.

Izgovarjava:

 • ç - identičen slovenskemu č
 • ë - izgovarja se kot polglasnik e
 • gj - izgovarjava kot đ
 • l - hkratni izgovor lj
 • ll - enak slovenskemu l
 • nj - hkratna izgovarjava nj
 • q - kot ć
 • rr - ojačan r
 • sh - ustreza slovenskemu š
 • th - izgovarjava kot v angleški besedi thank (ni zvočen)
 • dh - izgovarjava kot th, vendar je zvočen
 • x - hkratna izgovarjava dz
 • xh - izgovarjava kot dž
 • y - kot nemški ü
 • zh - ustreza slovenskemu ž

Izobraževanje

Albanija ima več fakultet, ki ponujajo kakovosten študij. Fakultete so vključene tudi v mednarodne programe kot so ERASMUS, CEEPUS

Delo

Za delo v Albaniji se potrebuje delovna viza.

Varnost

Albanija je "varna država" za turiste, saj jim turizem predstavlja velik del prihodka v državno blagajno. Kljub temu je priporočljivo, da s seboj ne nosite večjih količin gotovine.

Zdravje

Albanija ima skoraj v vseh mestih javne in zasebne zdravstvene ustanove. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije storitev v Albaniji. Določene slovenske zavarovalnice pa ponujajo možnost zavarovanja tudi za Albanijo (primer: Vzajemna; Paket Tujina Evropa).

Ni zakonsko predvidenega cepljenja za potovanje v Albanijo. Obstaja ena izjema. Morate se cepiti proti rumeni mrzlici, če ste potovali v državo v katerih je ta bolezen zelo razširjena. Priporočljivo je splošno cepljenje proti davici, tetanusu in polio (DTP). Prav tako je priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A.

Če boste v Albaniji prebivali več kot 3 mesece oziroma ima vaš obisk posebno tveganje (potovanje s kolesom, ravnanje z živalmi, obiski jame), razmislite o cepljenju proti steklini. Cepljenji proti tifus in hepatitisu B sta priporočljivi za bivanje daljše od 3 mesecev. Priporočljivo je tudi cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, če se mislite iti v gore ali pa kampirat za 4 tedne ali več, v obdobju od marca do novembru.

Nazadnje, morebitne druge zdravstvene težave so driska in drugih splošnih potovalne bolezni, kot slabosti. Pazite, kaj jeste in pijete in v primeru, da dobite drisko, pijte veliko tekočine (da bi preprečili dehidracijo) in imejte s seboj aktivno oglje.

Telekomunikacije

Telekomunikacije so urejene.

Telefon

Klicna številka za Albanijo je 355. Če želite opraviti mednarodni klic iz Albanije, je izhodna klicna številka 00. Pokritost mreže za uporabno mobilnih telefonov je dobra, razen v najbolj oddaljenih, hribovitih območjih.

Internet

Skoraj vsako mesto v Albaniji ima javni dostop do interneta, po navadi je na voljo v internetnih kavarnah. Nekateri hoteli, zlasti v Tirani, imajo v sobah dostop do širokopasovnega interneta; nekaj pa je opremljenih tudi z brezžičnim omrežjem (Wi-Fi).

Pošta

Post Ashqiptare je državna poštne služba Albanije in storitve so dobili bolj zanesljive in hitrejše preteklih letih. Delovni čas pošt so večinoma 8:00-17:00 od ponedeljka do petka ter ob sobotah zjutraj. Večje pošte so lahko odprte tudi nekoliko dlje časa, medtem ko v manjših mestih lahko pride do krajšega delovnega časa in odmorov za kosilo. Za pošiljanje česarkoli z vrednostjo, boste morda razmislite o uporabi storitev zasebnih podjetij (UPS, TNT, FedEx, DHL).

Spoštujte običaje

Albanci so kulturno, čeprav se Albanija razteza vzdolž obale, tipičen kontinentalni narod, usmerjen bolj proti svoji hriboviti pokrajini in vzgoji drobnice, kot pa na pomorstvo. Medsebojno se tudi zelo močno razlikujejo severni, vročekrvni Gegi, in južni, miroljubni Toski, Albanci. Mnogi severni Albanci so katoličani in imajo kar nekaj ljudskih običajev, ki jih imajo tudi Črnogorci. Ena taka navada je, da ob čaščenju hišnega svetnika jé oven. V času kosila se držijo zdravice in najpomembnejše so tiste, ki so posvečene gostitelju.

Na splošno pa velja, da so Albanci zelo dobri gostitelji in pričakujejo, da gostje cenijo in spoštujejo njihove običaje.

Prihod na destinacijo

Do Albanije se lahko pride po več poteh (letalo, avtobus, avto, vlak, ladja).

Zahteve za vstop

Slovenski državljani lahko v Republiko Albanijo vstopajo na podlagi slovenskega potnega lista oziroma na podlagi slovenske osebne izkaznice. Na podlagi slovenskega potnega lista je bivanje na celotnem ozemlju Albanije dovoljeno do 90 dni.

Letalski promet

Mednarodno letališče je Rinas pri Tirani. Glavni domači prevoznik je Albanian Airlines Mak v albansko-kuvajtski lasti (ustanovljen 1992).

Cestni promet

Cestno omrežje je skromno (15.500 km) in v slabem stanju, z manj kot tretjino asfaltiranih cest. Zasebni osebni avtomobili so dovoljeni šele od 1991. Gradijo 240 km dolgo cesto iz pristanišča Drač do makedonske in grške meje, predvidena je tudi sodobna cesta od meje s Črno goro do grške meje.

Železniški promet

Albanija ima za 670 km železniških prog. V evropsko omrežje se je Albanija vključila šele 1985 s progo Skader - Podgorica (že več let zaprta). V načrtu je gradnja železniške povezave z grškim omrežjem.

Ladijski promet

Največje pristanišče je Drač, dostopno tudi za velike oceanske ladje, z rednimi ladijskimi povezavami z Brindisijem, Barijem in Trstom. Manjša pristanišča so Valom Sarande (trajektna povezava s Krfom) in Shëngjin.

Transport po destinaciji

Albanija ima zelo slabo urejene ceste in niti nimajo službe za pomoč na cesti. Ceste so polne lukenj, v poletnih mesecih pa so zaradi visokih temperatur zelo spolzke. Za obiskovalce države, ki pridejo z lastnim osebnim vozilom je priporočljivo, da imajo s seboj vso predpisano rezervno opremo (žarnice, trikotni, prva pomoč …). Odveč ne bo niti kakšna dodatna oprema (rezervno, polno uporabno kolo …).

Letalo

Albanija ima samo eno letališče, ki se nahaja v glavnem mestu Tirana.

Vlak

Drač, Tirana, Skadar, Fier, Ballsh, Vlora in Pogradec imajo železniške postaje in večina vlakov se pelje naravnost v Tirano. Kljub temu so redki in počasni, kupeji so večinoma umazani in razbito okno je prej pravilo kot izjema. Tirana za Drač je le približno uro in če si res želiš na izlet z vlakom v Albaniji, da bo ta, ker je kratka. Drugače pa uporabite avtobuse, ki so veliko hitrejši.

Avto

Čeprav je do nedavnega je bilo le nekaj dobrih cest, se cestno omrežje nadgrajuje zelo hitro. Čeprav so regionalne ceste so še vedno precej slabem stanju. Ostale ceste so primerljive z gorskimi makadamskimi cestami, vendar v večini primerov ni potreben 4x4 pogon. Avtomobil se lahko najame od večine mednarodnih podjetij na mednarodnem letališču ali centru v Tirani, za razmeroma visoke cene. Najem taksija zna biti prav tako drag, vendar pa si prihranite težavo vožnjo.

Promet poteka po desni in potrebujete nacionalno in mednarodno vozniško dovoljenje.

Avtobus

Avtobusi in minibusi (imenovane tudi "furgons") vozijo po večini prog v državi in imajo redne linije do večjih mestih kot so Tirana, Drač, Sarandë, Vlora, Fier in Pogradec. So zanesljivi, poceni in udobna prevozna sredstva ter pogosto najboljši način, da se od točke A do točke B pripeljete najhitreje.

Taxi

Cene taxi storitev so približno iste kot pa v Sloveniji.

Kolo

Ni urejenih kolesarskih poti.

Spanje in namestitev

Albanija ima veliko zelo dobro opremljenih hotelov, ki se nahajajo na obali. Vse več je tudi kakovostnih prenočišč, ki se nahajajo v ostalih krajih v notranjosti države. Posebej je potrebno obravnavati glavno mesto Tirana, ki je za turiste zelo privlačna in ima urejena kvalitetna prenočišča.

Hoteli

Hotelski sistem je zelo dobro razvit in hoteli se nahajajo tudi v mednarodnih hotelskih ponudbah. Tisti ob obali so bolj oblegani in tudi višjega standarda.

Hostli

Albanija ima veliko hostlov, ki se jih popotniki vse bolj poslužujejo. Najdejo se hostli vseh vrst od zelo dobro opremljenih (lastna kopalnica, TV, WiFi …) do takšnih, ki ponujajo množična ležišča in kopalnice.

Kampiranje

Albanija ima preko 20 kampov v katerih se lahko nočuje ali s šotori ali za avtodomi.

Nadredna destinacija