Ženeva

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Ženeva je drugo največje mesto v Švici, ki leži tik ob Ženevskem jezeru. Z predmestjem ima mesto več kot pol milijona prebivalstva, njena predmestja pa segajo celo v Francijo. Mesto slovi po številnih znamenitostih, urejenosti in odlični čokoladi. Če ste ljubitelji tako narave kot kulture je Ženeva kot nalašč za vas, saj vam bo na voljo več kot 300 hektarjev parkov, sprehodili pa se boste lahko tudi ob obali Ženevskega jezera ali pa obiskovali številne muzeje.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2.29 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Chateau de Chillon: je najbolj poznan grad v celotni Švici. Grad je bil zgrajen v 13. stoletju in leži ob Ženevskem jezeru. Danes grad služi kot muzej, kjer si lahko ogledamo grajski zapor, sobane in kapelo.
 2. Katedrala Sv. Pierra: je zagotovo ena izmed največjih kulturnih značilnosti Ženeve. S svojo posebno arhitekturo ter gotskim stilom dominira v starem delu mesta.
 3. Jet d'Eau: je najbolj prepoznavna značilnost Ženeve. S kar 140 metri zavzema prvo mesto med vodometi v Evropi. Ob sončnih zahodih pa je to eno izmed najlepših mest za fotografiranje.
 4. Angleški vrt in cvetlična ura: gre za vrt, ki vsebuje mnoge spomenike med drugimi Spomenik švicarskega združenja. Vrt pa je najbolj prepoznaven po cvetlični uri, ki je narejena iz več kot 6500 cvetlic.
 5. Brunswickov muzej;gre za muzej, ki je posvečen umrlemu vojvodi Brunswicku, ki je ob smrti zapustil ves denar Ženevi v zameno za muzej.

Muzeji

Ženeva ima kar nekaj muzejev med njimi pa so sigurno najbolj obiskani Brunswickov muzej, Muzej Patek Philippe in Musée international de la Réforme (mednarodni muzej reformacije).

Parki

Mesto je poznano po številnih parkih in se lahko pohvali z več kot 300 hektarji parkovnih površin. Med njimi pa je najbolj poznan Angleški vrt, ki je poznan predvsem po tem, da ima narejeno uro iz več kot 6500 rož.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

 • Sprehod ob Ženevskem jezeru ter ogled vodometa
 • Sprehod po Starem mestu
 • Ogled Bruswickovega muzeja
 • Ogled katedrale Sv.Pierra

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Ženeve

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Ženeva je poznana po zmerno hladnih zimah, najnižje temperature v tem letnem času se vrtijo malo izpod nule med tem, ko maksimumi se vrtijo okoli 5 stopinj. Sneg se povprečno pojavlja dvakrat na mesec. Poletja so kot nalašč za obisk Ženeve, saj dnevni maksimum doseže povprečno 26 stopinj, kar ni prevroče za odkrivanje mesta. Ponoči se ohladi na približno 14 stopinj.

Kdaj obiskati

Za obisk Ženeve je sigurno najbolj primerno poletje, saj v tem letnem času temperature narastejo (vendar ne previsoko) in turisti takrat najbolj uživajo v mestnih lepotah. Pri tem pa je potrebno opozoriti na to, da v spomladanskih in poletnih mesecih cene prenočišč, kljub že tako visokim cenam, še narastejo.

Zgodovina

Ime Ženeva se prvič pojavlja že v spisih Julija Cezarja pri njegovih komentarjih o Galskih vojnah. Po rimskem osvajanju je mesto postalo provinca, v 9. stoletju pa postane glavno mesto Burgundije. Zaradi delovanja reformatorjev kot so Jean Calvin je Ženeva dobila ime protestanski Rim. V 16. stoletju je bilo mesto center kalvinizma in katedrala Svetega Petra je bila cerkev Jeana Calvina. Eden od glavnih dogodkov v zgodovini Ženeve je Eskalada (podiranje zidov), gre za zadnji poskus v nizu napadov v 16. stoletju s strani Savojcev, ki so želeli Ženevo priključiti k svojemu ozemlju. Zadnji napad se je zgodil iz noči 11.12. na 12.12. leta 1602. Ta dan se še vedno slavi v starem mestu. Ženeva je leta 1815 postala Švicarski kanton.

Hrana

Več kot tisoč restavracij v mestu daje Ženevi ime mesto kuhinje v Švici. Tudi če ne boste jedli v eni izmed restavracij z Michelinovimi zvezdicami (katerih je veliko), boste zagotovo jedli dobro.

Za lokalne specialitete veljajo:

 1. Fondu: topljeni sir, ki se postreže v loncu in se jé tako, da vanj namočiš košček kruha.
 2. Raklet: tudi poznan kot splošno Švicarska tradicionalna jed (še posebaj pa v Ženevi). Gre za jedi, ki so pripravljene iz Švicarskega sira.
 3. Jezerska riba
 4. Dimljena klobasa

Pijača

Nakupovanje

Ženeva je zagotovo najbolj primeren kraj za nakupovanje, čeprav cenovno spada v isto kategorijo kot ostala mesta v Švici. Zato pa imajo največji izbor trgovin, ob tem pa je atmosfera na nakupovalnih ulicah odlična. Ženeva je tudi najboljša izbira za nakup ur, saj lahko izbirate med najbolj zvenečimi proizvajalci najvišjega ranga. Prav tako je to mesto za nakup edinstvenih čokolad in čokoladnih izdelkov.

Kultura

Dinamično in internacionalno mesto kot je Ženeva, vlaga veliko denarja v kulturni razvoj. Zavedajo se pomena kreativnosti in umetnosti, zato ta dva pojma močno podpirajo. V primeru, da želite prebirati knjige v Ženevi, ima vsaka knjižnica oddelek, ki je namenjen angleškim knjigam prav tako pa imajo vse galerije in muzeji angleško govoreče vodiče, zato boste lahko uživali na vseh kulturnih področjih.

Festivali in dogodki

Ženeva je poznana po številnih festivalih, med njimi so:

 1. Antigel Festival: navadno poteka v prvih dveh tednih v februarju
 2. Geneva Winter Carnival: poteka od 17. do 19. februarja
 3. International Motor Show:poteka od 3. do 11. marca
 4. International Exhibition of Inventions, New Techniques and Products: poteka od 6. do 10. aprila
 5. Geneva Marathon: poteka 3. in 4. maja
 6. Museum Night - Museums all night long (poteka v kar 30 muzejih v Ženevi): poteka iz noči 17 maja na jutro 18 maja.

Jezik

V Švici imajo tri uradne jezike in sicer francoščino, nemščino in italijanščino. V Ženevi dominira francoščina, vendar večina prebivalstva govori enga izmed drugih dveh jezikov. Angleško govori približno četrtina lokalnega prebivalstva in seveda, večina turistov. Tako bodo zelo veseli, če jih boste pozdravili v francoščini in kasneje nadaljevali pogovor v angleščini.

Izobraževanje

Vsak kanton v Švici je glede šolstva samostojen vendar pa mora dosegati cilje postavljene na federativnem nivoju. Švicarska konfederacija pa služi temu, da preverja ali so postavljeni cilji v določenem kantonu tudi zadoščeni. Ko govorimo o profesionalnem izobraževanju pa je potrebno izpostaviti Zakon o profesionalnem izobraževanju, kjer kanton Ženeva, kot ostali kantoni, mora upoštevati ta zakon in zagotoviti kvaliteto dotičnega profesionalnega izobraževanja. V Ženevi je tudi sedež ene izmed najstarejših univerz na svetu, ki je bila ustanovljena leta 1559. Do današnjega časa se je že dosti spremenila in sedaj velja za eno od najprestižnejših diplomatskih fakultet za mednarodne odnose.

Varnost

Ženeva velja za eno izmed varnejših mest v Evropi, v katerem je nasilni kriminal redek. Se pa kot v vseh ostalih turističnih mestih lahko zgodijo manjše tatvine, ki pa jih ob prijavi na policiji obravnavajo mnogo bolj dovzetno kot pa v ostalih mestih po Evropi.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

V Švici imajo tri ponudnike telefonskih in mobilnih storitev, ki so dostopni tudi v Ženevi. Za krajši obisk pa je bolj priporočeno, da si vzamete številko brez vezave (na dopolnjenje računa), ki ga lahko začnete uporabljati takoj ob nakupu.

Internet

V Ženevi je že skoraj vsaka kavarna oziroma restavracija opremljena z brezžičnim internetom (Wi-Fi), ob enem pa mesto tudi nudi brezplačen občinski brezžični internet. Tako ste lahko sredi mesta in pogledujete zemljevid mesta kar na svojem mobilnem telefonu.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Ženevsko letališče ima kar nekaj znanih prevoznikov, med njimi so Lufthansa, SWISS, easyJet in še mnogi drugi. Ko boste prispeli na letališče ste skoraj že na cilju, saj je ženevsko letališče oddaljeno od centra mesta le 5 kilometrov.

Z avtobusom

Avtobusna postaja v Ženevi leži med jezerom in železniško postajo, skratka boste že v centru mesta.

Z avtom

Švica in okolica Ženeve sta poznani po dobrih prometnih poteh in cestah, vendar pa v centru mesta ni priporočena vožnja turistov z avtom. Tako je bolje da ob nastanitvi uporabljate javni prevoz ali kolesa.

Z vlakom

Ženeva ima dober železniški sistem, dnevno beležijo več kot 230 prihodov vlakov iz različnih krajev. Železniška postaja poleg tega ponuja tudi ostale storitve; policijsko postajo, kavarno, restavracijo, trgovine in še mnogo drugega.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Najučinkovitejši javni transport v Ženevi je tramvaj, ki ima najbolj pogosto proge ločene od ostalega prometa in se tako lahko giblje brez zastojev, ki so tipični za mesto. Ta vam bo prišel prav še posebej v jutranjih urah, ko se ljudje odpravljajo na delovna mesta. Za uporabo javnega prevoza izven centra mesta je najbolj priporočen avtobus oziroma trola, ki pa vas bo popeljala tudi do obmejnih krajev.

Avto

Če bi želeli mesto obiskati z avtom je sicer mogoče, saj imajo odlične ceste. Nastopijo pa lahko težave s parkiranjem in prometnimi zastoji. Ti so pogosti predvsem ob prečkanju mosta z ene strani jezera na drugo. Previdnost je tudi priporočena ob vožnji v starem mestu, kjer so ulice zelo ozke.

Taxi

Prevoz s taksijem je kot v večini Evropskih mest drag, cena na taksimetru pa je še višja ob večernih urah ter praznikih. Za razliko od nekaterih drugih mest pa vozniki govorijo vsaj osnovno angleščino, saj je to določeno z zakonom. Taksi v Ženevi ne bo težko dobiti, saj imajo več kot 60 taksi služb, ki pa jih lahko tudi naročite po telefonu.

Kolo

Še vedno velja za najboljši način raziskovanja mesta prav kolo. Poleg tega, da boste na krajše razdalje prispeli najhitreje, velja to prevozno sredstvo za najprivlačnejše tudi zato, ker od meseca aprila do meseca oktobra mesto ponuja brezplačen najem kolesa za štiri ure, ob tem pa vam ne bo potrebno misliti o parkirnem mestu.

Nenavadni načini transporta

Najbolj nenavaden način prevoza v Ženevi je vodni taksi, ki vam bo omogočil pogled mesta z druge perspektive.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hoteli v Ženevi so pregrešno dragi ali lahko rečemo kar najdražji v Evropi. V mesecu juniju boste povprečno za nočitev v dvoposteljni sobi plačali 227 evrov, v zimskih mesecih pa nekaj odstotkov manj. Tako se Ženeva uvršča med najdražje nastanitve hotelov v Evropski uniji na prvo mesto (na drugem mestu je London), zato je priporočeno iskati drugačno obliko prenočišča.

Hostli

Hostli so sigurno primernejša oblika prenočitve, če ne želite zapravljati ogromnih zneskov, kljub temu pa raziskovati mesto. Tudi cena hostlov je nekoliko višja kot v večini drugih Evropskih mest, in sicer najnižje cene znašajo okoli 50 evrov na osebo.

Kampiranje

Če se boste odločili za kampiranje, stoji najbližji kamp ob Ženovskem jezeru, ki je približno eno uro vožnje oddaljen od mesta. Cene kampiranja pa se vrtijo od 20 do 30 evrov.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Švica