Šibenik

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Šibenik je mesto na Hrvaškem, je najstarejše na Jadranu ter ostaja kulturo, upravno in gospodarsko središče v lokalni regiji. Šibenik se nahaja na severu Dalmacije v Šibenik-Knin Župniji. Mesto Šibenik je prepoznavno predvsem po katerdrali svetega Jakoba, ki je umeščena na seznam UNSECO svetovne dediščine ter klobuku v črni in oranžni barvi, ki sta tudi značilni barvi mesta. Šibenik ima približno 37.000 prebivalcev, med najbolj znanimi je košarkaš Dražen Petrović in Maksim Mrvica, svetovno znan glasbeni virtuoz na klavirju.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

S kolesom na pot

Rok Kočevar Preberite: S kolesom na pot: Na cesti življenja - začetek konca običajnega življenja

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 6:23 minute

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

1. Katedrala Sv. Jakoba v Šibeniku Najznamenitejša stavbna umetnost, ki je nastala v 15. in 16. stoletju na hrvaških tleh. Zaradi njenih izjemnih vrednosti, je bila katedrala leta 2000 uvrščena na seznam UNESCO-ove svetovne kulturne dediščine.

2. Kneževa palača Muzej mesta Šibenik je sestavljen iz arheološkega, kulturnega in etnografskega dela in deluje kot restavratorska in konzervatorska delavnica.

3. Bunari V neposredni bližini katedrale Sv. Jakoba se nahaja kompleks zalogovnikov vode, ki so bili zgrajeni v 15. stoletju in so mesto oskrbovali z vodo. Danes je sistem brez vode, a ohranjen kot dekorativni element zunanjega muzeja.

4. Srednjeveški samostan Sv. Lovrenca Poleg samostana je urejen park, ki je dobil že več nacionalnih in mednarodnih nagrad. Tu lahko najdete posebne nasade, predvsem zdravilnih rastlin, ki se uporabljajo v farmaciji in uživate v razgledu na staro mesto jero Šibenika


Izleti v okolici destinacije

Najbolj priljubljna izletniška točka v bližini je Nacionalni park reke Krke, ki ponuja ogled slikovitega kanjona z kulturnimi spomeniki kot je samostan na otoku Visovac in samostan Krka, ki imata bogato zgodovino.

Aktivnosti

Šibenik ponuja veliko možnosti za aktivno preživljanje dopusta. Lokalne turistične agencije ponujajo izlete z ladjo na bližnje otoke, najem kolesa ali motorja. Športno se lahko udejstvujete na katerem od košarkaških in teniških igrišč.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Lokacijski zemljevid Šibenika

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Šibenik ima mediteransko podnebje z blagimi in vlažnimi zimami in vročimi in suhimi poletji. Januar in februar sta najhladnejša, julij in avgust pa najtoplejša meseca v letu, z povprečno tempertauro 30 °C.

Kdaj obiskati

Šibenik turiste privablja skozi celo leto, v poletnih mesecih pa mesto oživijo tudi različni dogodki.

Zgodovina

Mesto Šibenik je bilo prvič omenjeno že v 11. stoletju. Zelo ugodna geografska lega je bila ena izmed glavnih razlogov, da je bilo šibeniško pristanišče atraktivno za veliko invazijskih pohodov. Tekm zgodovine so Šibeniku vladale različni narodi od Madžarskih Hrvatov do Bizantincev, vendar je na Šibenik najbolj vplivala vladavina Benečan od 15.-18. stoletja. KO je beneška kneževina leta 1797 padla, je Šibenik postal del Habsburške monastije do leta 1918.

Hrana

Šibenik ponuja širok nabor kulinaričnih specialitet v številnih restavracijah. Tu najdete veliko ponudbo morske hrane, najdete pa tudi restavracije z kuhnjami vsega sveta (kitajska, japonska, italjanska, francoska kulinarika).

Pijača

Dalmacija, vključno s Šibenikom, ima dolgoletno tradicijo proizvodnje rdečega in belega vina. Priljubljeni lokalni pijači sta bevanda (vino in voda) ter gemischt (voda in mineralna voda). Lokalno proizvajajo tudi likerju podoben aperitiv, rakija, ki so mu dodane različne naravne arome orehov, oliv, fig ipd.

Nakupovanje

V Šibeniku si lahko kupite CD z tradicionalno glasbo Dalmatinske klape, ki je tipična za Šibenik. Bližnja otoka Krapanj in Zlarin sta znana po svojih koralah iz katerih se izdeluje nakit in ga lahko kupite v Šibeniku. Tipičen spominek iz Šibenika je črno-oranžen klobuk. V Šibeniku lahko kupite olivno oljein fige vrhunske kvalitete. Lahko obiščete tudi Dalmare trgovinski center, kjer so trgovine oblačil verig, supermarket Konzum in vseh večjih blagovnih znamk in McDonalds.

Kultura

Festivali in dogodki

V poletnih mesecih poteka več festivalov, med njimi so najbolj priljubljeni in obiskani Mednarodni otroški festival z plesnimi, dramskimi, likovnimi predstavitvami iz celega sveta, Festival dalmatinske šansone in festival rock glasbe, Terraneo v centru mesta in hotelskem kompletksu Solaris.

Jezik

Uradni jezik na Hrvaškem je hrvaščina. Sestavljajo ga tri narečja: štokavsko, kajkavsko in čakavsko.

Izobraževanje

Osnovne šole: "Vidici", "Fausta Vrančića", "Jurja Šižgorića", "Jurja Dalmatinca", "Petra Krešimira IV", "Tina Ujevića", "Brodarica", "Meterize", "Vrpolje" in "Katolička osnovna škola".

Srednje šole: "Ekonomska škola", "Turističko ugostiteljska škola", "Tehnička škola", "Gimnazija Antuna Vrančića", "Industrijsko obrtnička škola", "Škola za obrtnička zanimanja", "Medicinska i kemijska škola", "Prometno-tehnička škola", Glazbena škola "Ivana Lukačića".

Visokošolstvo: Visoka škola za turistički menadžment u Šibeniku (VUŠ)

Varnost

Ni posebnosti, se ne razlikuje od ostalih mest v regiji.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Mobilno in širokopasovno internetno povezavo nudijo 3 večji mobilni operaterji; T-Mobile Croatia, VIPnet (Vodafone) in Tele2 Croatia.

Internet

Najbolj pogosta domena na Hrvaškem je .hr. Širokopasovno internetno povezavo nudijo 3 večji operaterji; T-Mobile Croatia, VIPnet (Vodafone) in Tele2 Croatia.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Najbližji letališči sta v Splitu in Zadru, iz katerih vas avtobusna povezava v Šibenik pripelje v približno 1 uri.

Z avtobusom

Šibenik ima dobre avtobusne povezave z celo Hrvaško, sosednjimi državami in ostalo Evropo.

Z avtom

Vožnja do Šibenika ni precej zahtevna, ko ste na hrvaški avtocesti Zagreb-Split, skrenete z avtoceste pri Izvozu Šibenik.

Z vlakom

Šibenik ima železniško povezavo z Zagrebom in Splitom.

Z ladjo

V Šibenik lahko z ladjo prispete v pristanišče v Zadru preko Ancone in Barija in potem izberete avtobus, avto ali vlak do Šibenika.

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transport po Šibeniku poteka z avtobusom, z gosto prepleteno mrežo prog.

Avto

Po strogem mestnem jedru je omejena vožnja z osebnim avtomobilom. Ob prihosu v mesto se priporoča, da svoje vozilo parkirate na večjem parkirišču Poljana na obrobju mesta.

Taxi

Vožnja s taksijem se priporoča le po potrebi, sicer je vse znamenitosti in center mesta možno obiskati peš v roku do pol ure.

Kolo

Vožnja s kolesom se priporoča, predvsem v poletnih mesecih, nekaj lokalnih agencij ponuja izposojo koles.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

V primerjavi z ostalimi hrvaškimi mesti je v Šibeniku ponudba namestitve pri lokalnih ponudnikih zelo omejena.

Hostli

V Šibeniku najdete priljubljen hostel Indigo, ki se nahaja v starem delu mesta, na novo odprt hostel Mare pa ponuja 12-posteljno spalnico brez kuhinje z manjšo kuhinjo. Nočitev v obeh hostlih stane okoli 120 kun.

Kampiranje

Najbolj znan in priljubljen prostor za kampiranje je Kamp Solaris, ki je ocenjen z 4 od 5 zvezdic.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška