Češka

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Češke dežele so bile v srednjem veku ene najbogatejših v Evropi, vladarji so ustanovili vrsto mest, plemiči čudovite gradove. Glavno mesto Praga leži ob reki Vltavi in velja za eno najlepših evropskih mest.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

S kolesom do Prage

Evgen in Urban Preberite: S kolesom do Prage


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 0:49 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Praga:: Praški grad in katedrala Sv. Vida – to sta največji srednjeveški grad na svetu – dragulj glavnega mesta Češke – in očarljiva velika katedrala.
 2. Brno: Brno bi lahko opredelili tudi kot neodkriti žurerski biser srednje Evrope, kjer je pivo še vedno zelo poceni, znan po starih pivnicah, odličnih restavracijah, zanimivem nočnem življenju in lepih domačinkah.
 3. Karlovy Vary: Mesto z dobrimi 50 tisoč prebivalci je znano predvsem po zdraviliškem turizmu. Razgledni stolp Diana je morda najbolj priljubljena turistična atrakcija v Karlovih Varih. Mesto Karlovi Vari je eno najznamenitejših zdraviliških mest že iz šestnajstega stoletja.
 4. Češki Krumlov: Je odlično srednjeveško mesto z imenitnim gradom, ki so ga ustanovili kraljevi fevdalni gospodi.
 5. Ostrava: Observatorij in planetari Johann Palisaj je odprt za vse, ki jih zanima vse o vesolju, ter za tiste, ki hočejo preživeti sproščujoč čas, ob poslušanju glasbe pod zvezdnim nebom.
 6. Ostrava: Je pomembno industrijsko mesto v središču zahodne Češke znano po svojih tovarnah piva.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Češka 3 dni: Žleby, Kutna Hora, Praga, Češke Budjevice, Češki Krumlov, Rožmberg
 • Češka 7 dni: Telč, Praga: Vyšerhrad – Stare Mesto – Hradčany – Mala strana, Karlstejn – Kutna Hora, Karlovy Vay – Cheb – Marianske Lazne, Plzen – Tabor – Hluboka, Češke Budejovice – Češky Krumlov

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto:Praga

Valuta: češka krona (CZK)

Število prebivalcev: 10562214 (2011)

Elektrika: Napetost je 220 voltov, vtičnice so standardne za kontinentalno Evropo, tj. z dvema odprtinama.

Tel. koda države: +420

Časovni pas: CET (UTC+1), CEST (UTC+2)

Telefon za njuno pomoč: 112

Domena: CZ/CZE

Velikost države: 78,866 km²


Predloga:Češka Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Češka

Dinamični zemljevidi

Regije

 Češka regija na severu in zahodu
 Kraji:Praga, Plzen, Liberec, Karlovy Vary
 Na zahodnem delu Češke je hribovje, Krušne Hory (Češko rudogorje) in na severu pogorje Krkonoše, Velike gore.

 Moravska regija na jugu in vzhodu
 Kraji:Češke Budejovice, Brno, Olomouc, Ostrava
 Moravska regija je manj gorata, na severu in vzhodu leži podgorje Tatre, ki so del Karpatov. Najvišji vrh v deželi je gora Snezka (1602 metrov)v Krkonošah. Najnižji vrh s 115 metri pa je blizu Dečin ob reki Elbi.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Češka ima zmerno celinsko podnebje z razmeroma hladnimi zimami in vročimi poletji.Relief močno vpliva na temparature in padavine. Višek padavin pade v poletnih mesecih. Zaradi taljenja snega spomladi se raven vode v rekah poviša, zato se pojavljajo občasne poplave. Povprečna temperatura v januarju je od -1,5 ° C do -8 ° C, v juliju pa od 15 ° C do 30,5 ° C

Predloga:Češka Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Češka leži na meji med dvema podnebnima pasoma, med oceanskim in kontinentalnim, zato ima precej Najbolj ustrezen čas za obisk je zgodnja jesen, poletje ter pozna pomlad.

Zgodovina

Starejša zgodovina

 • začetki češke države segajo v 9. stoletje, prvi knez iz dinastije Premyslov, vrhunec pod Otokarjem II., ki mdr. osvojil tudi slovenske dežele
 • pod Karlom IV. češke dežele eden najrazvitejših delov Sv. rimskega cesarstva
 • naseljevanje ljudi iz nemških dežel, reformator Jan Hus - husitske vojne

Pod Habsburžani

 • od 16. st. do 1918 vladajo Habsburžani
 • upor proti pokristjanjevanju - tridesetletna vojna - strahotne posledice za prebivalstvo
 • konec 18. st. narodna gibanja
 • po propadu Sv. rimskega cesarstva pod Avstro-Ogrsko


Neodvisna Češkoslovaška

 • z razpadom Avstro-Ogrske nastala Češkoslovaška z več pomembnimi manjšinami
 • Sudetski Nemci 1938 po Hitlerju zahtevajo in dobijo avtonomijo, pozneje Nemčija dobi pod oblast celotno Češkoslovaško
 • med 2. sv. vojno ubitih na stotisoče Čehoslovakov
 • 1945 Praga osvobojena

Zgodovina Češke od 2. sv. vojne naprej

 • pod sovjetsko interesno območje
 • 14. maj 1955 podpis varšavskega pakta (države vzhodnega bloka)
 • padec berlinskega zidu (1989) - ŽAMETNA REVOLUCIJA (ne krvava vstaja Češkega ljudstva)
 • 1.januar 1993 razpad Češkoslovaške na Češko in Slovaško
 • 1999 priključitev k NATU
 • 1. maj 2004 pridružitev k EU

Hrana

ČEŠKA KUHINJA Velikomoravsko državo so zasedli Madžari, ki pa so prinesli svoje tradicionalne jedi. Ena teh je tudi golaž. Guláž se na češkem pripravlja iz govedine brez zelenjave in ni tako močno začinjen kot njegov madžarski sorodnik. Golaž kuhajo tudi iz divjačinskega in piščančjega mesa. Eno od najstarejših živil, ki ga Čehi radi uporabljajo, je leča, pa tudi proso. Kumina se uporablja pri veliko jedeh, zlasti pri svinjini, včasih pa jo tudi posipajo po kruhu. Habsburžani so vladali češki skoraj štiri stoletja – od 1526 do 1918. V tem dolgem časovnem razdobju je prišlo do povezovanja češke in avstrijske kuhinje. Ni važno ali zahvaljujoč Nemcem ali Avstrijcem, dejstvo je, da je na češkem razširjen običaj dodajanja sladkorja jedem, zlasti solatam. Češka ima veliko rek in jezer, zato je zastopanost rečnih rib v češki kuhinji velika. Za krapom je druga riba po priljubljenosti postrv. Ribe pripravljajo na več načinov: kuhane, pečene ali ocvrte. Obvezna sestavina češke kuhinje je povsod prisotni rohlíky,ki so nekaj takega kot pri nas žemljice. Knedliky so mehki (polnjeni) cmoki. Pripravljajo jih na različne načine, s kruhom, krompirjem ali slanino (spekové knedliky), polnijo pa jih tudi s sadjem (ovocné knedliky), najpogosteje s slivami (švestkové). Čehi pogosto za malico ali kot lahko kosilo, zraven piva, kruha in čebule, jedo sýrečke, bolj znane kot olomoucké tvaružky. Sestavljeni so izkoščkov sira, ki so prepoznavni po močnem vonju.Prava češka duhovna, božična hrana je vepřo knedlo zelo. Ime je kratica iz vepřova, knedloa zelí-svinjske zarebrnice, cmoki in kislo zelje. Smaženy sýr je ocvrti sir. Zraven njega redno postrežejo hranolke (pomfrit) in tatarsko omako, le ta pa ima povsem drugačen okus kot v Sloveniji. Priljubljene so tudi gobe (houby). Drobtinice, zanimivosti: Svičková na smetanĕ je zelenjavno smetanova omaka s korenčkom in peteršiljem. Utopenci so mehke klobase, ki so vložene v kozarec kot kumarice, z veliko čebule, lovorovimi listi in poprom v kisu. Po nekaj tednih se postrežejo s kruhom. Pivní sýr je pivski sir, ki se namaka v pivu, dokler se ne zmehča. Najbolje ga je pokusiti narezanega na črnem kruhu z drobno sesekljano čebulo. V praških mesnicah prodajajo razen znane praške šunke in klobas tudi odlične solate zgobami, ribami idr. Čehi svojo kuhinjo komentirajo na način dobrega vojaka Švejka, ko pravijo: "težka je, naporna je, ampak tako dobra!"

Pijača

Čehi imajo radi vino. Melnik, ki leži ob Vltavi od Prage navzdolj ima najbolj severno ležeče vinograde v Evropi. Največ Češkega vina prihaja iz toplega Moravskega nižavja vzdolž avstrijske meje in reke Morave. Kar se zadeva aperitivov velja poizkusiti 13. vrelec Krlovih Varov, to je na becherovko, ognjeno borovicko oziroma čudovito slivovice. V čeških in moravskih pivovarnah zasledimo krepka in slastna piva, ki so znana po svetu pod tako zvenečim imenom, krinka pretežne vodenosti. Tudi mnoga manjša mesta premorejo lastne znamke piva ob velikih mestih Prage, Plzna in Budejovice (Budweis).

Nakupovanje

Češka za svojo valuto uporablja češko krono. Sprva je načrtovala uvedbo evra v letu 2010, vendar so nedavne ocene označile to za neizvedljivo. Evro bo sprejet po »big bang« scenariju, kar pomeni, da bi zamenjava izvedena v enem dnevu. Bankomati so dostopni po celotni državi. Možno je uporabljati tudi kreditne kartice.

Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarstvo

 • prehod iz planskega v tržno
 • najmanjši upad kmetijske in industrijske proizvodnje v Evropi
 • privatizacija državnih podjetij
 • uspešna tranzicija
 • privabila tuje vlagatelje...

Zakaj Češka?

 • politična stabilnost
 • ugodna lega v osrčju Evrope
 • razvita infrastruktura
 • kvalificirana, poceni delovna sila
 • hitra prilagoditev zakonodaji

Industrija

 • 19. stoletje - revolucija
 • 1948 - razvoj težke industrije; črna metalurgija (S. Moravska, SR Češ - Kladno)
 • predelujejo uvoženo rudo, pa tudi svinec, baker
 • najpomembnejša strojna industrija
 • Škoda, avtomobilska proizvodnja, Mlada Boleslav
 • Tovarna orožja Brno
 • kemična industrija (S Moravska), tudi bazična kemična industrija
 • tekstilna
 • gumarska industrija
 • živilska - pivovarstvo
 • steklarska, keramična

Kultura

Češka je država, s svojo zgodovino in danes zelo vabljiv, ne le čarobna pokrajina temveč tudi destinacija za počitnice, hkrati pa je tudi ideal za ljubitelje kulture. Obiskovalci imajo vse vrste kulturnih prireditev tako rekoče na vsakem kotičku: zgodovina, se odraža v glasbi, umetnosti in kulturi. Češka se najbolje vidi pri obisku mesta in različne literarne dogodke in branja, obiščite lahko koncerte in srečanja z glasbeniki, umetniki in domačini. Njegova zgodovina vedno lahko odkrije veliko zgodovinskih spomenikov pod zaščito Unesca: 11 od skupno 730 spomenikov svetovne kulturne dediščine in prorodne se nahajajo na Češkem. Spomeniki se nahajajo v Pragi, Kuttenbergu, Leitomischlu, Olmütz, Kremsier, Eisgrub in Feldsbergu, Brunn, Posarju, Teltsch, Krummau in Holaschowitzu. Obisk teh mest in spomenikov, je nepozabno doživetje. Več kot 2.000 stolpi, gradovi, utrdbe in ostanki starih mestih so do danes ohranjeni in vključeni v bogat program dogodkov, kot so ograje turnirjev, različnih festivalih, sejmih in letnih koncertov klasične glasbe.

Jezik

Češčina je zahodnoslovanski jezik in je uradni jezik Češke republike. Zaradi skupne zgodovine jo dobro razumejo tudi na Slovaškem.

Izobraževanje

Šolsko leto se prične 1. septembra in konča 30. junija. Struktura izobraževalnega sistema je naslednja:

 • Predšolska vzgoja, starost 3-6. Pravimo ji Mateřská škola (MŠ)
 • Primarno izobraževanje, starost 6-15. Pravimo mu Základní škola (ZŠ)
 • Sekundarno izobraževanje, starost 15-19. Pravimo mu Střední škola (SŠ) ali Gymnázium (Pozor: nekatere izmed teh šol so namenjene tudi otrokom v starosti 11-19)

V skladu z nacionalnim programom za razvoj izobraževanja v Češki republiki je bil v zadnjih letih uveden nov sistem učnih načrtov za učence v starosti 3-19. Splošna načela okvirnih programov izobraževanja vključujejo: (1) opredelitev nove strategije izobraževanja s poudarkom na ključnih kompetencah, njihovem povezovanju z izobraževalnimi vsebinami in uporabo znanja in spretnosti v praksi/življenju; (2) spodbujenje vseživljenjskega izobraževanja; (3) določitev osnovne ravni izobrazbe za diplomante vseh stopenj izobraževanja ter (4) spodbujanje avtonomije šol na področju izobraževanja in strokovne odgovornosti učiteljev za rezultate izobraževanja.

Koncept izobraževanja temelji na ključnih kompetencah, ki vključujejo kompetence na področju učenja, reševanja problemov in komunikacije ter socialne, medosebne in državljanske kompetence.

Za višje in visoko izobraževanje je 24 državnih univerz in 12 zasebnih univerz. Najbolj znana in najstarejša je Univerzita Karlova (Karlova univerza) v Pragi. V državi so posebne jezikovne šole namenjene učencem, ki želijo študirati tuje jezike.

Delo

Češka je članica EU, zato je drugim državljanom Evropske skupnosti dovoljeno in omogočeno iskati delo na Češkem. Državljanom ne EU držav pa je potrebno pridobiti delovno vizo. Največ informacij za ne EU državljani boste pridobili na ambasadi matične države.

Varnost

Povsod po svetu so turisti zanimiv objekt za različne tatvine, kraje, višje cene, žeparstvo itd.. Omenjene nevarnosti domačini zelo dobro poznajo, so bolj pazljivi na mestih, kjer se podobne zvijače dogajajo, zato se jim tudi enostavneje izognejo. Večina nevarnosti, ki pretijo turistom, se bolj ali manj dogaja tudi v drugih Evropskih mestih. Enako kot v praškem, ste lahko žrtev tatvine tudi npr. v londonskem metroju. Izogibajte pa se situacijam, v katerih Vam niti na pamet ne bi prišlo, da bi lahko bili žrtev tatvine. Konkretno v praških gostilnah in restavracijah se dogaja, da se na računu pojavi višji znesek za določeno storitev, ali celo storitev, ki je niste naročili; pa tudi taksisti velikokrat obračunajo storitev po višji tarifi samo za to, ker z njim ne spregovorite češko. Torej kot tujci boste morda plačali veliko več, če ne boste ravnali dovolj pazljivo.

Zdravje

Češka ima s Slovenijo sporazum o zdravstvenem varstvu; osnovna zdravstvena nega in nujni zdravniški posegi so zagotovljeni, seveda le v javnih ustanovah. S seboj je potrebno imeti zdravstveno izkaznico ter potni list. Bolnikom ki imajo težave z dihalnimi organi, se obisk v zimskem času v Prago ali določena industrijska območja, kjer je onesnaženost zraka na zelo visoki ali celo kritični ravni odsvetuje.

Telekomunikacije

Telefon

Na Češkem obstajajo štirje mobilni operaterji, ki zagotavljajo storitve mobilne telefonije: Telefónica O2, T-Mobile, Vodafone in U: FON. Cena klicev se izračuna glede na število minut pogovora in se razlikujejo za vsakega operaterja. Klici med telefonskimi številkami, ki jih en operater ponuja, so bolj ugodni kot klici v druga mobilna omrežja. Operaterji ponujajo tudi ugodne pakete storitev na osnovi naročniških razmerij in tudi tako imenovane predplačniške kartice za stranke, ki ne želijo, da se zavežejo.

Internet

Češka ima dobro poskrbljeno povezavo z internetom. Internet je možno najti povsod. V večjih mestih je veliko spletnih kavarn, zato boste na svojem sprehodu katero izmed njih gotovo lahko obiskali. Cena za uporabo spletnega priključka je običajno ugodna, a se tarife kljub temu od kavarne do kavarne razlikujejo.

Pošta

Glavna pošta je običajno stavba pomembnega videza v središču mesta. Ni pa edino mesto, kjer lahko kupite znamke (znamky), te lahko dobite tudi v trafikah in nekaterih hotelih. Tudi telegram lahko običajno pošljete iz hotela. Oranžno - modri poštni nabiralniki so pritrjeni na zidove stavb in niso prosto stoječi.

Spoštujte običaje

Na Češkem si je vredno zapomniti, da je poslovne odnose potrebno graditi počasi. Pustite, da vas Čehi sami predstavijo potencialnim poslovnim partnerjem, saj si tako lahko hitro zgradite mrežo poslovnih kontaktov. Češki poslovni partnerji vas morajo najprej spoznati, spoznati zgodovino vašega podjetja, in šele potem, če imajo glede vas dober občutek, se boste začeli resno pogovarjati o poslih in potencialnih naknadnih sestankih. Večina čeških poslovnežev ceni dvostranski in dolgoročen poslovni odnos, in ne marajo agresivnega prodajnega poslovanja. Na sestanke prihajajte točno, lahko tudi kakšno minuto prezgodaj. Priporočljivo je, da se začnete dogovarjati za sestanke nekaj tednov pred vašim prihodom, saj hitri, nenapovedani sestanki niso dobrodošli. Za poslovni obisk je primerna formalna obleka, večinoma temna. V navadi je, da se poslovni partnerji nagovarjajo s priimki, vsaj dokler ni vzpostavljeno bolj sproščeno okolje. Poslovna kosila so na Češkem običajna, in redko trajajo manj kot dve uri. Tudi če kosite v dvoje, je v navadi da naročite več jedi (od predjedi do glavne jedi in posladka). Poslovni zajtrki niso v navadi. Vljudnostno smehljanje ni značilno za Čehe, smejijo se, ko jih nekaj zabava oziroma so zadovoljni z rezultatom. Zaradi tega so Čehi velikokrat predstavljeni kot neprijazni, kar je na splošno napačna opazka. Čehi so formalni narod, in resno vedenje odraža njihovo spoštovanje do drugih ljudi in poslovnih partnerjev.

Prihod na destinacijo

Češka je država članica EU. Vstop v državo je možen z avtomobilom, avtobusom, vlakom ali letalom. Za državljane EU je vstop možen z osebno izkaznico za ostale državljane pa z potnim listom.

Zahteve za vstop

Za Slovence je v državo možen vstop z osebno izkaznico.

Z letalom

Število turistov, ki obiskujejo Češko stalno narašča zahvaljujoč vedno večjemu številu novih letalskih linij. Pri mnogih nizkocenovnih letalskih prevoznikih lahko letalsko karto do Prage kupite za manj kot 40 eur. Tudi glavne evropske letalske družbe so bile prisiljene znižati cene svojih letalskih kart, zaradi pritiska nizkocenovnih družb, tako da se je letalski promet do Prage izredno pocenil. Najugodnejše cene letalskih kart so ponavadi pri nizkocenovnih letalskih prevoznikih, vendar ne pozabite, da je nizka cena pogojena s pravočasnim nakupom letalske karte brez hrane in pijače med poletom. Nizkocenovne letalske družbe prodajajo svoje karte brez posrednikov, zato Vam ni potrebno plačevati dodatnih provizij. Pri rezerviranju dopusta preverite cene pri nizkocenovnih letalskih prevoznikih in jih primerjajte s ponudbo turistične agencije; lahko se namreč zgodi, da bo cena letalske karte in hotela preko agencije ugodnejša. Do središča mesta se lahko z letališča pripeljete na več načinov. Naročite lahko taksi, katerega cena je približno 500 do 700 čeških kron. Če želite priti do središča mesta s taksijem manj znane prevozne družbe, se za ceno do središča mesta s taksistom dogovorite poprej; praški taksisti so znani po brezobzirnem obračunavanju svojih storitev, (še posebej pri tujcih). Zato priporočamo, da se predhodno pozanimate za taksista ugledne prevozne družbe. Glede na to, ob kateri uri potujete z letališča, traja pot do središča mesta približno 20 do 40 minut. Naslednji način, kako priti do središča mesta s praškega letališča Ruzyně ali nazaj, je avtobus, katerega cena znaša le 26 čeških kron (približno 1 EUR). Avtobusi, parkirani izpred terminalov letališča, vozijo v rednih časovnih intervalih od 5.00 do 23.30 ure. Če se želite do centra Prage peljati z avtobusom, preverite najprej prihod letala na letališče (obstajajo sicer tudi nočne avtobusne povezave, vendar jih zaradi pogostega prestopanja in predolgih intervalov ne navajamo). Z avtobusom se pripeljete do končne postaje Dejvicka, od koder lahko z metrojem pripeljete v samo središče mesta. S prestopom na metro, ne boste potrebovali nove karte. Naslednja možnost je, da si naročite privatnega prevoznika Čedaz, ali Prague Airport Transfer, ki Vas bo počakala neposredno na letališču.


Z avtobusom

Češka ima dobre avtobusne povezave. Direktne linije do Prage so možne iz Dunaja, Bratislave in Budimpešte. Možno je tudi priti z avtobusom iz Nemčije ali Poljske. Ker so praški metro in tramvaji zelo učinkovita javna prevozna sredstva, turisti navadno ne uporabljajo avtobusnih linij. Praške avtobusne linije pokrivajo predvsem obrobne dele mesta. Vozijo vsak dan v razmeroma rednih intervalih med 5.00 in 24.00 uro. Voznina v avtobusih je enaka kot pri drugih mestnih prometnih sredstvih (MHD). Nočni avtobusi vozijo po nočnem voznem redu, ki za dnevne avtobuse ne velja. Interval je navadno vsake pol ure med 24.00 in 5.00 uro zjutraj.

Z avtom

Češka ima urejen cestni promet. V državo je možno vstopiti iz vseh sosednjih držav. Za vožnjo po avtocestah je potrebno kupiti vinjet. Vinjeto lahko kupite na vseh mejnih prehodih, bencinskih črpalkah in poštah. Cena 7 dnevne vinjete je 8€.

Z vlakom

Češka ima dobro urejen železniški sistem. Možen prihod v Češko je iz Slovaške, Nemčije, Avstrije, Poljske, Mađarske, Ukrajine in Rusije.

Transport po destinaciji

Taxi

Češki taksisti imajo zelo slabo ime zaradi pogostega obračunavanja po višji tarifi. Žrtev tatvine so predvsem tujci, velikokrat pa tudi domačini. Razen običajnih zvijač pa praški taksisti uporabljajo tudi bolj pretkane metode. Ena od omenjenih metod je npr. prilagojen taksimeter, ki računa višjo tarifo, oz. cena, prikazana na njem ne ustreza dejansko prevoženim kilometrom. Svetovno znana zvijača je vožnja po »daljši poti«. Tujci velikokrat niti ne posumijo, da so bili opeharjeni. Naslednja metoda je obračunavanje storitve po napačni tarifi. To pomeni, da taksist namesto običajne tarife št. 1 uporabi drugo tarifo npr. št. 5, ki pa je za stranko manj ugodna. Vračanje drobiža pa je lahko prav tako problem, zato si raje pripravite manjše bankovce. Znani so tudi primeri, ko taksist vrne neveljavno (staro) valuto v prepričanju, da tujec ne bo ničesar opazil. Največja nevarnost tovrstne tatvine obstaja, kadar ustavite taksista v zgodovinskem delu Prage, ob najrazličnejših turističnih atrakcijah, ali v bližini železniških oz. avtobusnih postaj, pogosto pa tudi na letališču. Ker slovito in korektno firmo »AAA Radio Taxi«, zaradi podobnosti zlahka zamenjate s konkurenčnimi podjetji (npr. AAA Taxi, s.r.o.), pri katerih se vam mimogrede zgodi, da boste za isto prevoženo pot plačali štirikrat višjo ceno. Preizkušen način, kako se dragi tarifi lahko izognete je rezervacija taksija po telefonu pri kateri od slovitih prevoznih družb (npr. AAA RadioTaxi, Profi Taxi itd.). Zanesljiva družba za prevoz iz letališča ali železniške postaje, ki jo posebej priporočamo, je Prague Airport Transfers, ki Vas bo do cilja pripeljala za vnaprej dogovorjeno ceno. Če npr. naročite vozilo na recepciji hotela, se poprej pozanimajte za ceno (npr. v Hotelu Four Seasons boste za pot na letališče odšteli celo 4x več kot je običajna cena za taksi). Večina hotelov ima svoje privatne prevoznike, ti. hotelske taksije, vendar njihove cene so večinoma veliko višje od alternativnih prevoznikov kot so AAA Radio Taxi ali Prague Airport Transfers.

Kolo

Spanje in namestitev

Hoteli

Nastanitev v Pragi bo verjetno najdražja postavka Vašega potovalnega plana. Praga je zasedena skozi vse leto, zato je pomembno, da se za nastanitev dogovorite še pred poletom. Če želite Prago obiskati za Božič, Veliko noč oz. julija ali avgusta, priporočamo, da si nastanitev rezervirate dovolj zgodaj. Preden si rezervirate hotel, se najprej pozanimajte za ceno in oddaljenost hotela od središča mesta. Včasih si je bolje rezervirati nastanitev stran od središča mesta, ker je Praga v primerjavi z ostalimi svetovnimi mesti razmeroma majhna, mestni potniški promet (MHD) pa je zelo učinkovit. Kljub temu pa se lahko odločite tudi za hotel z zanimivo ponudbo v neposrednem centru mesta. Če se odločite za nastanitev v Privatnih hišah, je bolje, da si objekt ogledate, še preden vplačate kakršnokoli vsoto. Število zvezdic na hotelskih objektih pogosto ne ustreza mednarodnim standardom, ker si svoj standard pogosto določijo sami lastniki hotelov. Skoraj vsi hoteli in počitniški domovi ceno uravnavajo glede na turistično sezono. Cene so najvišje v glavni sezoni (višje približno za 20% poleti in za 50 na Veliko noč in za Silvestrovo). Sicer pa najdemo hotele povsod po Češki.

Hostli

Hostle najdemo po vsej državi.

Kampiranje

Tako kot drugje na svetu je kampiranje najcenejša vrsta nastanitve na Češkem. Obstaja približno 500 kampov v Češki republiki. Navadno se nahajajo na območjih, ki pritegnejo številne turiste, sredi narave, blizu primernih krajev za plavanje, mushrooming, ribolov, kolesarjenje in izlete.

Nadredna destinacija